• Eigen Foto

Symfonie Orkest Haerlem geeft concert in Zandvoort

ZANDVOORT Symfonie Orkest Haerlem geeft zondag 17 november vanaf 15.00 uur een concert in de protestantse kerk (Poststraat 1) in de serie 'Kerkplein concerten'. Aan het concert wordt meegewerkt door Melle de Vries op cello. Op het programma staan onder andere 'Ouverture Die Geschöpfe des Prometheus' van Ludwig van Beethoven en 'Celloconcert in B klein, op. 104' van   Antonín Dvorák. Kaarten voor het concert zijn voor 5 euro te koop via www.classicconcerts.nl.       

De dirigent van Symfonie Orkest Haerlem, Nicholas Devons werd op 6 november 1950 in Dublin geboren en is in Engeland opgegroeid. Zijn moeder was pianiste van beroep. Hij is op zijn achtste met viool begonnen. Na economie in Cambridge te hebben gestudeerd besloot hij om muziek als vak te kiezen. In 1979 behaalde hij zijn staatsexamen bij de Guildhall School of Music in Londen en later dat jaar is hij tot het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Mark Lubotsky toegelaten. In 1983 behaalde hij zijn orkest diploma en in 1984 zijn diploma uitvoerend musicus. Hij heeft uitvoerig in verschillende orkesten geremplaceerd (o.a. Radio Filharmonisch Orkest, Radio Symfonie Orkest, Forum Filharmonisch Orkest, Ballet Orkest. Noord Hollands Filharmonisch Orkest). De laatste jaren heeft hij vaak als coach/ dirigent gewerkt bij het Amersfoort Jeugd Orkest, het Noord-Hollands Jeugd Orkest, het CREA Studenten Orkest in Amsterdam en het UMA in Utrecht. Vanaf december 2002 is hij vaste dirigent van het Symfonie Orkest Haerlem.

Melle de Vries (1994) begon met het bespelen van de cello met 4 jaar in Groningen. Hij kreeg daar op jonge leeftijd les van Jan-Ype Nota en vanaf 12 jarige leeftijd werd hij daar toegelaten tot de jong talentafdeling van het Prins Claus Conservatorium, waar zijn studie onder Jan-Ype Nota werd voortgezet en diens docent, Jircha Prchal. Een jaar later vertrok Melle met de familie naar Den Haag, zodat zijn studie voortgezet kon worden aan de School voor Jong Talent, waar hij studeerde bij Lucia Swarts. In 2009 werd Melle toegelaten tot het Julius Stern Instituut in Berlijn. Hij studeerde hier bij de Duits/Braziliaanse cellist Matias de Oliveira Pinto. Het bleek een erg grote stap voor de leeftijd te zijn en zodoende kwam hij na een half jaar terug en zette zijn studie voort bij Larissa Groeneveld en het Academie Muzikaal Talent te Utrecht.

De rest van zijn studie, de afgelopen 6 jaar, heeft plaatsgevonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Hier rondde hij zijn Bachelor af bij Maarten Mostert en Jelena Ocic en zijn Master bij Dmitri Ferschtman. Hij heeft hier een rijke opleiding gekregen die hem hielp om zijn passie vorm te geven door meerdere projecten: Zo mocht hij in mei jongstleden het concert van Dvorák met het Nederlands Philharmonisch Orkest spelen tijdens een directie masterclass onder leiding van Marc Albrecht. Nu wijdt Melle zijn leven aan de intrinsieke waarde van muziek en zal hij streven naar de schoonheid die verborgen zit in de geweldige stukken geschreven voor cello. Melle speelt op een Franse cello uit 1914 van Fernand Jacquot die ter beschikking is gesteld door het NMF.
Symphonie Orkest 'Haerlem' Het SOH werd opgericht in 1938. Dertig jaar heeft het orkest onder leiding gestaan van André Kaart. Na Otto Tausk (onlangs benoemd tot chef-dirigent van Holland Symfonia) is Nicholas Devons sinds het najaar van 2002 onze vaste dirigent. Onder zijn leiding streeft het orkest naar meer allure zowel op muzikaal gebied als in de presentatie. Zo voerde hij groepsrepetities onder leiding van professionele repetitoren en studiezondagen in. Een studieweekend hoort daar ook bij. De recensent van het Haarlems Dagblad meldde naar aanleiding van het voorjaarsconcert 2006: 'We kunnen constateren dat het heel goed gaat met het orkest en dat we nog veel moois van dit ensemble kunnen verwachten'.