• De initiatiefgroep met vooraan in het midden Bea Bruinenberg

    Willem Brand

Nieuwe dansavond voor 45-plussers

HAARLEM De geschiedenis herhaalt zich. Vijftien jaar geleden konden veertigplussers heerlijk swingen bij Swingparty Haarlem, eerst in buurtcentrum Frans Hals en later in de danszaal van Hotel Die Raeckse. Zaterdag 25 januari start een nieuwe initiatiefgroep Het Danspaleis, dit keer voor vijfenveertigplussers.

Willem Brand

DÉJÀ VU Uw verslaggever had een déjà vu toen hij vrijdag 10 januari kennismaakte met de mensen van Het Danspaleis. Hij maakte namelijk deel uit van organisatie van Swingparty Haarlem, die lange tijd lang elke maand de Raeckszaal afhuurde. Het dansinitiatief toen stierf echter een stille dood nadat een groepslid zijn biezen had gepakt en wekelijks op het station ook met niet-roken dansavonden de zaken commercieel ging aanpakken. Wat hem een zetje gaf, was dat hij een vliegende start kon maken vanwege de door hem ‘geleende’ mailadressen.

DANSPALEIS Bea Bruinenberg nam eind 2019 het initiatief voor Het Danspaleis. "Eigenlijk had ik twintig jaar geleden al het plan om een dansfeestje voor leeftijdsgenoten te starten. Nu, met meer vrije tijd heb ik de handschoen opgepakt". Een domper is dat Elout Stevens, eigenaar van het Raecks Café, onlangs de horecahanddoek in de ring gooide. Maar, laat Elout weten, zijn zaak (inclusief hotel) is net in de verkoop en zolang die niet verkocht is, is Het Danspaleis welkom. In de tussentijd gaan Bea & Co op zoek naar een meer permanente ruimte voor het maandelijks terugkerend dansfeest.

VERRASSINGSACTS Laura van der Linde die ook deel uitmaakt van de groep, organiseerde een swingfeest mét band toen ze zestig werd. Het lijkt haar leuk om gelijkgestemden te ontmoeten. Koos Schuijt wil gewoon ‘lekker met zijn Loes swingen’. Rob Hertog doet mee vanwege ‘de nostalgie’. Hij hoopt het jeugdige gevoel weer terug te vinden zoals toen in de Tamberlain, Moulin Rouge, Tiffany’s of The Sound. Als de loop er inzit, zal Het Danspaleis ook verrassingsacts toevoegen. Een idee is om muzikaal talent mee te laten spelen met de dj. Of een muziekquizje te doen.

WENS Vooralsnog staat het eerste Danspaleis op de rol. Bea heeft er enorm veel zin in. Voor haar gaat zaterdag 25 januari een lange gekoesterde wens in vervulling. DJ Daan Modern van het dj-collectief Funky Vinyl draait van 20.30 tot 00.30 uur. Vooral stevige soul en opzwepende disco genieten haar voorkeur, perfecte muziek om op te dansen. "Als puber ging ik alleen voor punk en reggae, toen ik ouder werd ging ik meer hiphop luisteren. Inmiddels is mijn muzieksmaak vooral heel breed. Ik hou van muziek met een ziel, veel elektronische muziek zal je mij daarom niet horen draaien. Maar wel veel soul en muziek uit de jaren '60 en '70, de jaren '80 sla ik een beetje over. Hoewel er in de jaren '80 veel goeie alternatieve muziek is gemaakt. Uit de jaren '90 vind ik vooral de hiphop en dance interessant. Als ik draai hoor je bekende en onbekende nummers door elkaar, wat ik vooral leuk vind is muziek met een hoog 'owja' gehalte."

Kaarten zijn voor 10 euro te koop via www.het-danspaleis.nl en natuurlijk aan de deur.