• Eigen Foto

Jazzcafé met Benjamin Herman in Raecks

HAARLEM Benjamin Herman is zondag 10 november samen met het Jos van Beest Trio te gast bij het jazzcafé dat vanaf 16.00 uur in café Raecks (Raaks 1) wordt gehouden. Benjamin Herman als één van de bekendste en populairste Nederlandse Jazzmuzikanten. Zijn spel en zijn stevige geluid vormen een inspiratiebron voor verschillende generaties jonge saxofonisten. Benjamin Herman is vooral bekend als altsaxofonist en bandleider van 'New Cool Collective', maar hij is ook vaak zien en horen in het kleinere clubcircuit. Toch heeft pianist Jos van Beest hem, ondanks zijn volle agenda weten te confisqueren om een middagje vet te swingen. De entree is gratis.

Concertkoor Haarlem zingt werk van Verdi

HAARLEM Concertkoor Haarlem zingt zondag 10 november vanaf 14.30 uur samen met KCOV Excelsior uit Amsterdam het Messa da Requiem van Giuseppe Verdi in de Philharmonie. Het Requiem is geschreven voor een grote bezetting en voor deze gelegenheid bundelen twee koren van dirigent Ger Vos hun krachten: Concertkoor Haarlem en KCOV Excelsior uit Amsterdam. Voor de tweehonderd zangers en zangeressen, de solisten en het orkest bouwt de
Philharmonie het podium vier meter uit. Vos gaat de uitdaging aan alle dynamische en emotionele aspecten van dit meesterwerk door dit grote koor te laten weerklinken, en dat is hem meer dan toevertrouwd. Voor meer informatie en kaarten: www.theater-haarlem.nl.

Parkinson Café

HAARLEM In wijkcentrum De Ringvaart (Floris van Adrichemlaan 98) wordt woensdag 13 november van 14.00 tot 16.00 uur een Parkinsoncafé gehouden. Deze middag zijn er twee presentaties die er op gericht zijn het lijf zo soepel mogelijk en op z'n minst in beweging te houden: Parkinson Boxing door Jack van Honschoten en Parkinson Dansen door Dido Mirck. De entree bedraagt 2 euro, inclusief koffie of thee. Voor meer informatie: 06-36323306.

Uilenballen pluizen

HAARLEM NME-Haarlem geeft woensdag 13 november van 14.00 tot 16.00 uur een workshop 'Uilenballen Pluizen' in de Haarlemmer Kweektuin (Kleverlaan 9). De workshop is geschikt voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar en wordt vooraf gegaan door een korte 'uilenles'. Veel vogelsoorten, die dierlijke kost eten, braken onverteerbare delen uit in de vorm van een bal; een braakbal. Uilen zijn een bekend voorbeeld. Die vogels leven vooral van kleine zoogdieren, zoals mollen, woel-, spits-, veld- en bosmuizen. Tijdens de workshop gaan de kinderen 'uilenballen' uitpluizen. Aan de hand van botjes en schedeltjes, die de kinderen daarin vinden, zien ze welke dieren de uilen hebben gegeten. Deelname aan de workshop kost 3 euro en aanmelden kan via nmeactiviteiten@haarlem.nl.

HEEMSTEDE

Lezing in Luifel over web van denken

HEEMSTEDE Jan Oostenbrink geeft donderdag 7 november vanaf 20.00 uur een lezing in De Luifel (Herenweg 96) met de titel 'Web van het denken'. Menselijke waarnemingen vinden voornamelijk plaats via ons denken. De gevolgen zijn bepalend voor ons welzijn. We leiden of lijden. We beginnen onze zinnen met 'ik denk dat …..', maar hebben nimmer onderzocht wat dat denken precies is en hoe het ons beperkt en misleidt. Inzicht in het denken resulteert in betere waarnemingen, keuzes, handelingen en gevolgen. En dat inzicht probeert Oostenbrink zijn toehoorders in deze lezing mee te geven. De entree voor de lezing is 8 euro en reserveren is verplicht. Dit kan via www.wijheemstede.nl of 023-5483828.

Joke Linders te gast bij vrouwennetwerk

HEEMSTEDE Joke Linders, schrijfster uit Bloemendaal, is donderdag 7 november vanaf 13.45 uur te gast bij het NVVH-vrouwennetwerk, die hun bijeenkomsten houden in het voormalige EHBO-gebouw aan de Herenweg 88a. Linders vertelt de dames over haar leven in boeken. Linders: "Van jongs af aan waren er liedjes en verhalen die mijn leven groter en rijker maakten. Zodra ik kon lezen, boden boeken avontuur en veiligheid". Joke Linders is biograaf, recensent, docent, vertaler en consulent kinder- en jeugdliteratuur. Sinds maart 2014 beheert zij samen met Barend Linders uitgeverij Schaep te Bloemendaal. Leden van NVVH hebben gratis toegang, niet leden betalen 2,50 euro entree. Voor meer informatie: 023-5477486.

Jeroen Smit over Het grote gevecht

HEEMSTEDE Auteur Jeroen Smit geeft zaterdag 9 november vanaf 16.00 uur bij boekhandel Blokker (Binnenweg 138) een lezing over zijn onlangs verschenen boek 'Het grote gevecht'. In februari 2017 mislukt de poging van Kraft Heinz om voor 135 miljard euro Unilever te kopen. Een bedrijf dat stelt op de wereld te zijn om geld te verdienen heeft volgens Paul Polman geen bestaansrecht. De CEO van Unilever weigert voor een paar miljardairs te werken. Bedrijven moeten een force for good zijn, werken voor de miljarden mensen die niks hebben. Overheden en goededoelenorganisaties dragen Polman op handen, maar het vertrouwen van analisten en beleggers is dun. Dat goede is nauwelijks in hun rekensommen te vangen. De beloofde verkoopverdubbeling van Dove en Magnum wel. Maar hoe duurzaam is dat? Zijn poging om Unilever een veilige Nederlandse haven binnen te loodsen, zo de Brexit te ontvluchten en bescherming tegen op snelle winst gerichte aandeelhouders te zoeken, loopt uit op een drama. Balancerend tussen het geld en het goede loopt Polman, meer 'priester' dan CEO, te ver voor de troepen uit. De wereld snakt naar een bedrijfsleven dat zich over de grote vraagstukken van deze tijd, zoals het veranderende klimaat, ontfermt. Het Grote Gevecht laat op meeslepende wijze zien dat we daarvoor allemaal een grote draai moeten maken. Zo kan de ziel van het kapitalisme worden gered. De entree is gratis. Reserveren is gewenst en kan via info@boekhandelblokker.nl en/of 023-5282472

ZANDVOORT

Jazz in De Krocht

ZANDVOORT Drie jazzgiganten. te weten Rob van Kreeveld (piano), Edwin Corzilius (bas) en Frits Landesbergen (slagwerk), geven zondag 10 november vanaf 14.30 uur een optreden in theater de Krocht (Grote Krocht 41). Het programma is een opgedragen aan pianogenie Rob van Kreeveld, die al zeventig jaar meegaat. Van Kreeveld heeft zijn sporen ruimschoots verdiend. Hij werd geïnspireerd door Oscar Peterson, studeerde klassiek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en werd in die periode de muzikale leider in de groep van Paul van Vliet. Van Kreeveld schreef onder andere de muziek voor 'Meisjes van dertien' en 'Veilig achterop'. Kaarten zijn voor 15 euro te bestellen via www.jazzinzandvoort.nl.

Expositie Sissy

ZANDVOORT In het Zandvoorts Museum (Gasthuisplein) wordt vrijdag 8 november 16.00 uur een expositie geopend over de wereldberoemde Keizerin Elisabeth van Oostenrijk. Studenten van de Reinwardt Academie uit Amsterdam hebben zich verdiept in de belevingswereld van deze sterke vrouw. Zij geven een inkijk in haar gevoelsleven met gedichten en bijzonder beeldmateriaal. Absoluut uniek is het feit dat Pia Douwes, die sinds 1992 de hoofdrol in de Musical Elisabeth speelt in verschillende fasen van haar eigen leven, haar medewerking aan deze tentoonstelling verleent. Zij geeft rekwisieten en kostuums in bruikleen en zal de opening doen op 8 november.