• Eigen Foto

Concertkoor Haarlem zingt werk van Verdi

HAARLEM Concertkoor Haarlem zingt zondag 10 november vanaf 14.30 uur samen met KCOV Excelsior uit Amsterdam het Messa da Requiem van Giuseppe Verdi in de Philharmonie. Het Requiem is geschreven voor een grote bezetting en voor deze gelegenheid bundelen twee koren van dirigent Ger Vos hun krachten: Concertkoor Haarlem en KCOV Excelsior uit Amsterdam. Voor de tweehonderd zangers en zangeressen, de solisten en het orkest bouwt de Philharmonie het podium vier meter uit. Vos gaat de uitdaging aan alle dynamische en emotionele aspecten van dit meesterwerk door dit grote koor te laten weerklinken, en dat is hem meer dan toevertrouwd. Voor meer informatie en kaarten: www.theater-haarlem.nl.

Het beroemde Requiem van Verdi wordt voor het eerst uitgevoerd in 1874. Tot dan toe mogen uitsluitend mannen een kerkelijk werk uitvoeren, maar met pauselijke toestemming mogen nu voor het eerst ook vrouwen deelnemen. Verdi was gewend zijn opera's voor mannen en vrouwen te schrijven. Het is een wervelwind aan vernieuwingen die een hoop stof doet opwaaien en het Requiem behoort tot op de dag van vandaag tot een van de beroemdste koorwerken.

Concertkoor Haarlem wordt opgericht in 1946 door Albert de Klerk onder de naam Koor Katholiek Haarlem. De Klerk leidt het koor tot 1991 waarna Ger Vos hem opvolgt. Nu, drieënzeventig jaar na de oprichting en met pas de tweede dirigent, onderscheidt het verjongende koor zich door een kunstzinnig repertoire, en mag het zich door het hoge niveau tot de leidende koren van de omgeving rekenen.