• Donald van Hasselt

Begaafd Slowaaks pianoduo te gast in Dorpskerk

BLOEMENDAAL Tijdens de zomeracademie van The Holland Music Sessions komen muzikale toptalenten (piano, viool, cello) vanuit de hele wereld naar Noord-Holland om masterclasses te volgen en concerten te geven. De Dorpskerk Bloemendaal (Kerkplein 1) is een van de concertlocaties. Zondag 25 augustus vanaf 15.30 uur geeft het Devanas Duo (Slowakije) hier een familieconcert.

Het pianoduo uit Slowakije neemt de hele familie mee op een wonderlijke ontdekkingstocht in de wereld van muziek. Het concert duurt ongeveer een uur en is goed te volgen voor kinderen vanaf 6 jaar, maar natuurlijk ook voor hun ouders en grootouders.

Het Devanas Duo bestaat uit Júlia Novosedlíková en Kristína Smetanová. Novosedlíková (1995) en Smetanová (1992) geven regelmatig quatremains recitals in Slowakije en Europa. Quatremains repertoire heeft sterke wortels in Slowakije, vandaar dat Júlia en Kristína steeds vaker samen achter een vleugel te vinden zijn. Allebei studeren ze aan de Academy of Performing Arts in Bratislava. Kristína in de klas van Ida Cernecká en Júlia bij Marián Lapšansky. Kristína rondde dit jaar de studie Compositie bij Stanislav Hochel af, ze bestudeerde onder meer Symphony No.1 (Creature under the spell) van Zacsrovanych Bytostí; Piano Quintet – Dorian, de theory of string quartet, 60 fingers; Cello Sonate Nr.1, Piano Sonate Nr.2. In 2017 was Júlia de winnaar van het project Norsk Music meet Slovak, en won Kristína de 1ste prijs bij de 'Yamaha Scholarship Award' in Bratislava. Júlia en Kristína komen al vele zomer bij Holland Music Sessions waar zij grote indruk maakten. Zeker ook met Kristína's talent als songwriter en zangeres.

De dames spelen in Bloemendaal een selectie uit de 21 Hongaarse dansen van Johannes Brahms (1833 – 1897). Verder zijn er werken te beluisteren van de componisten Ottorino Respighi (1879-1936) en Ján Cikker (1911-1989). Kaarten voor de voorstelling kosten 10 euro en zijn te bestellen via www.tihms.com/concerten. Kinderen tot en met 12 jaar hebben gratis toegang. Fysieke kaarten zijn te koop bij VVV Haarlem (Grote Markt), Primera (Bloemendaalseweg 234, Overveen), boekhandel Papyrium (Bloemendaalseweg 78, Bloemendaal) en op de dag van het concert aan de zaal.