• De Spaarnebazuin speelt al bijna negentig jaar op diverse plekken in Haarlem.

    Eigen Foto

,,Muziek is een sociaal ding"

HAARLEM Harmonie De Spaarnebazuin brengt al bijna 90 jaar Haarlemmers samen via hun liefde voor muziek. De meeste Haarlemmers kennen de harmonie wel van de Kerstsamenzang op Kerstavond op het Nieuwe Kerksplein. Of van de Dodenherdenking op de Dreef, Koningsdag in Spaarndam of het Bloemencorso in april. Dit seizoen maakt het orkest een frisse start onder leiding van de nieuwe, 26-jarige dirigente Lindy Karreman. Zij doet dit met erg veel genoegen. ,,Het is een gezellige groep mensen, een soort familie".


,,Harmonie klinkt misschien een beetje stoffig", zegt voorzitter en tenorsaxofoniste Astrid Franse, ,,maar dat zijn we beslist niet. Niet qua repertoire en niet qua leeftijd, want die loopt van 20 tot 85". Maar het orkest is wel op zoek naar vers bloed, al hoeft dat niet per se jong bloed te zijn. ,,Vorig jaar was aantal leden zo ver teruggelopen dat het er somber uitzag voor De Spaarnebazuin. Na werving via Facebook en de media meldden zich gelukkig weer nieuwe leden aan, dus het acute gevaar is geweken". Wel is er nog veel meer plaats in het momenteel 23 leden tellende orkest. Gezocht wordt naar blazers en slagwerkers met enige samenspeelervaring. Donderdag 27 september houdt het orkest een open repetitie. Geïnteresseerden zijn vanaf 20.00 uur van harte welkom om kennis te maken, mee te spelen en de sfeer te proeven in scoutinggebouw Brigitta (Eemstraat 56).


Anders dan de fanfare heeft een harmonieorkest naast koper en slagwerk ook klarinet, fagot, hobo en fluit. ,,Dat geeft heel veel mogelijkheden voor een gevarieerd en breed repertoire, zodat er voor alle toehoorders iets te genieten valt", zegt dirigente Karreman. ,,Klassieke marsen, lichte muziek, pop, koralen, jazz en harmonieorkestwerk; als je wilt kun je al die klanken uit je orkest halen". En dat gaat gebeuren ook, want de plannen van Karreman zijn door de orkestleden en programmacommissie enthousiast ontvangen. Momenteel repeteert het orkest wekelijks voor het najaarsconcert op 4 november in de Mariakerk aan de Rijksstraatweg.

Karreman woont zelf sinds 2017 met veel plezier in Haarlem. Ze solliciteerde naar de functie van dirigent bij De Spaarnebazuin om nog meer verbinding met haar nieuwe woonplaats te krijgen. ,,Muziek is een sociaal ding, muziek verbindt. En we hebben allemaal contact met andere mensen nodig. Zeker in een tijd waarin de meesten van ons naar het scherm van de mobiele telefoon staren". Naast haar functie als dirigent is ze hoornist in het Epos Ensemble en het fanfarekorps Nationale Reserve van Defensie. Ook geeft ze les aan scholieren in het MuziekLab van de muziekschool Hart. Ze wil graag samenwerkingsverbanden tot stand brengen tussen het harmonieorkest en andere culturele instellingen, zoals het MuziekLab of een kinderkoor.


Voorlopig ligt haar eerste prioriteit bij het nog verder tot een eenheid maken van De Spaarnebazuin zelf, het repeteren voor het najaarsconcert en het werven van nieuwe leden. ,,Het is een leuke, gezellige groep mensen, een soort familie, maar geen gesloten bastion. Nieuwe leden ontvangen we met open armen en nemen we met veel plezier op in de groep".