• Eigen Foto

Musical 'Wanted' in première op Coornhert

HAARLEM Een rustig stadje met vriendelijke hardwerkende mensen, drie ietwat onhandige gelukszoekers, de 'Schrik van het Wilde Westen' Big Cole en zijn gangstermeisjes en een dronken sheriff vormen de basisingrediënten van 'Wanted, de Musical', geschreven door dramadocent Sonja Siddré en de 19-jarige oud-leerling Max Terpstra. Deze spannende westernkomedie is de gloednieuwe theatervoorstelling van het Haarlemse Coornhert Lyceum. De Musical wordt woensdag 10 en donderdag 11 april vanaf 20.00 uur opgevoerd op de school.

Vaak werkt het Coornhert met een bestaande musical, dit jaar koos dramadocent Sonja Siddré voor een eigen script waarbij ook de leerlingen hun eigen inbreng hadden. Siddré: ,,Ik wilde graag een western maken met countrymuziek. Toen er geen geschikt bestaand stuk was, besloot ik het zelf te schrijven en daarbij bekende country & western-nummers te gebruiken die door onszelf zijn hertaald in het Nederlands. Het maken van zo'n musical is een geweldige manier om leerlingen van klas 2 tot en met 6 te laten samenwerken. Onder leiding van verschillende docenten maken zij de kostuums en het decor en zorgen zij voor de kapsels en grime. Ook de techniek en de kaartverkoop regelen de leerlingen helemaal zelf. Ik vind het altijd belangrijk dat de leerlingen bij alles ook hun eigen inbreng hebben. Dit jaar zorgen een paar leerlingen voor het eerst ook voor live begeleiding van een aantal nummers. Dat maakt het extra speciaal".

De theatertraditie van het Coornhert voert terug tot 1948, het jaar waarin de school werd opgericht. Het Coornhert was de plek die zanger Boudewijn de Groot, liedjesschrijver Lennaert Nijgh, musicalmaker Steef de Jong en zanger Alain Clark voortbracht. Vanaf 1999 worden er eigen toneelvoorstellingen gemaakt. De musicals van het Coornhert vergen veel van leerlingen en docenten. Siddré: ,,De audities voor Wanted waren in mei 2018. Vanaf dat moment is er gerepeteerd. Alle vrijdagmiddagen en een paar zondagen. Maar dat hebben we er graag voor over. Want juist deze voorstellingen maken het Coornhert zo speciaal als cultuurprofielschool. De culturele activiteiten van onze school bieden de leerlingen mogelijkheden om hun talenten op creatief gebied te ontwikkelen en op een andere manier te leren dan in de gangbare lessen. Ze leren organiseren, vooruitdenken, samenwerken, incasseren, drempels nemen, contact maken met andere leerlingen en ga zo maar door. Theater is live, een belevenis die zeker in de huidige digitale tijd een bijzondere ervaring oplevert voor leerlingen, docenten en ouders. Maar we nodigen ook graag mensen van buitenaf uit, bijvoorbeeld leerlingen die nu in groep 8 zitten en hun ouders. Iedereen is welkom".

Kaarten zijn vooraf in de hal te koop of te bestellen via wanted@coornhert.org.