• Willem Brand

Multiculturele Ladies Fit loopt storm

HAARLEM Bij Ons Tweede Thuis in de Florence Nightingalestraat in Meerwijk wordt sinds 16 oktober elke maandagavond gesport door een groep vrouwen van verschillende nationale achtergrond. De inspirerende gastvrouwen zijn Louiza El Aichi en Hannan Elhadouchi.

Na afloop van de sportavond is het onder het genot van een kop koffie of thee een drukte van belang. De dames van de sportgroep, die nu meer dan veertig leden telt, willen ook gezellig napraten, vertelt initiatiefnemer Louiza. ,,Acht jaar geleden ben ik in de gymzaal van een school begonnen met tien vrouwen, maar na een aantal weken bleven er nog twee over. Iedere keer als ik bepaalde vrouwen tegenkwam, was het: we willen graag sporten maar we kunnen nergens terecht". Hannan vertelt dat de meeste vrouwen liever niet naar een sportschool gaan, die zijn gemengd.

Toen Louiza in gesprek raakte met een wijkraadslid, hakte ze de knoop door. Ze ging nog een tweede poging wagen. De tijd bleek er nu helemaal rijp voor. Na een paar weken deden er veertig vrouwen mee, met onder andere Marokkaanse, Turkse, Irakese, Eritrese, Egyptische en Nederlandse achtergrond. Louiza, werkzaam op basisschool De Piramide, zocht een plek waar na afloop ook ruimte was voor ontmoeting. Dat werd de kantine van Ons Tweede Thuis (voorheen Heliomare), een plek voor dagbesteding voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel. Als dank voor het feit dat ze daar terecht konden, organiseerden de vrouwen tussen Kerst en Oud en Nieuw een High Tea voor mensen van de dagbesteding. Dat was een groot succes.

Gediplomeerd sportdocente Sonja, zegt Louiza, is heel goed met de doelgroep. Louiza: ,,Dan blijf je komen en vertel je het ook door aan een buurvrouw of vriendin. Er zijn vrouwen uit het centrum en zelfs Haarlem-Noord". Ladies Fit heeft ook tot andere activiteiten geleid. Zo is er op zondag een wandelgroep. Er wordt om tien uur ‘s morgens verzameld bij de Molenplas. De wandeling duurt een à anderhalf uur. En elke laatste vrijdag van de maand is er een koffieavond.

Louiza en Hannan, die zelf ook meesporten, doen de inschrijving en zijn ook aanspreekpunt. Louiza, in Rotterdam opgegroeid, werkt op de Piramide met kleuters en geeft ook Nederlandse les aan moeders. Hannan is vrijwilliger bij Ons Tweede Thuis en doet vrijwilligerswerk op de school van haar kinderen. Hannan: ,,Het geeft veel voldoening als je vrouwen kunt laten sporten die daartoe soms gelegenheid zien. Je ziet dat ze los komen. Ze beleven er plezier in en leggen nieuwe contacten". Louiza: ,,Vrouwen worden bewuster van hun lichaam door te bewegen. En hun conditie gaat vooruit. Ik merk ook dat vrouwen zekerder worden van zichzelf. Vrouwen raken uit hun isolement. Hé, kom je zondag ook, zeggen ze tegen elkaar".

Aysen Tuncer en Salima Salhi zijn deze avond aanwezig om te sporten. Ze kennen elkaar van de school waarop Louiza werkt. Salhi: ,,Iedereen mag hier zichzelf zijn. Het lijkt soms of we vooral onze lachspieren trainen. Sonja is aanwezig. Ze staat er echt". Tuncer vult aan: ,,Zij wil ook gewoon dat we gelijk gaan. Je moet goed mee doen anders zwaait er wat. Het is ook gevarieerd. De armen, de benen, dan weer op de grond". Docente Sonja laat nog weten: ,,Iedereen moet zich fijn en veilig voelen. Ik vind alles best zolang je maar beweegt. Iedereen moet ergens beginnen. En ik heb de gekkigheid dat het allemaal gelijk moet gaan. Dan roep ik gordijn, dat is rechts en deur, dat is links". Sporten zet ook aan het denken. Vrouwen willen meer dan bewegen, zegt Louiza ze willen inhoudelijk meer weten over vitaliteit en gezond leven. Dat bracht haar op het idee om een informatieavond over gezonde voeding te organiseren. Voor informatie: Louiza El Achi: 06-84371041