• Onno Hulshof

Most wonderful time met kerstshow

HAARLEM Het leukste en gekste pakje werd vlak voor de Kerst drie dagen na elkaar uitgepakt in De Philharmonie met de wervelende kerstshow I Love Christmas. Scrooge sloeg Haarlem een jaartje over, dus sprong theatergroep De Eglentier onder aanvoering van het onnavolgbare duo Hans Goes en Jos Ahlers in het gat. De kerstshow is hun zesde I Love-hit.

Het jaar uitluiden met een hilarisch verhaal waarin de kersthits als sentimentele slinger zijn aaneengeregen. Geen popband voor de muzikale ondersteuning maar het 55-koppige Heemsteeds Philharmonisch Orkest. En als kers op de kersttaart de heerlijke dansscore van Danshuis Haarlem. Je komt ogen en orgen te kort. Een prestatie van jewelste want pas op de dag van de première kwamen voor het eerst spel, dans, zang, orkest, belichting en geluid bij elkaar.

De opening liegt er niet om: Viva la Vida van Coldplay dat naadloos overgaat in 'Feliz Navidad'. Twee dansers die de danser in het midden optillen, wat associaties oproept met Jezus aan het kruis. Even later zie je op een groot beeldscherm de kerstman die op een rode brommer door Haarlem racete. De kerstman die eigenlijk een sabbatical wil, maar op de huid gezeten door Sinterklaas aan het denken wordt gezet. Maar die commercie, daar word je toch doodziek van. Waar gaat het eigenlijk allemaal om? Ja, om de kracht van muziek en samenzang! Als de zaal uit volle borst 'It will be cold, so cold without you to hold' meezingt, springt de vonk tussen spelers en publiek over. Jozef, hoe grappig is het dat hij op de rug van Maria zit, zoekt een plek om te slapen. Maar de kerstman is onverbiddelijk, de skihut van hem krijgt Jozef niet. Beatrix, Maxima en Amalia, de drie koningen, moeten eraan te pas komen om de kerstman met de nodige girlpower tot bezinning te brengen. Amalia tegen de kerstman: ,,Jou redden, jezus je bent net zo dom als mijn vader". Maar in theater mag en kan kan alles, dus ook een uitstapje naar het strand waar de Sint en de Kerstman een Holiday-rap doen. Natuurlijk komt het allemaal goed. Het kerstkind wordt na Maxima-le ontsluiting eindelijk geboren en Jozef steelt zingend de show met: The power of love. Er volgt nog een knipoog met de meest gekke tv-bloopers waarna de kersthit van Slade in de herhaling gaat, gevolgd door 'Happy New Year' van ABBA.