• Bij De Adriaan kan men vanaf de stelling kijken.

    Archief

Molens open voor publiek op Molendag

HAARLEM/HEEMSTEDE Diverse molens in Haarlem en Heemstede zijn zaterdag 12 en zondag 13 mei opengesteld voor het publiek. Beide dagen is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Dit jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar', naar aanleiding van de UNESCO inschrijving van het Nederlands molenaarsambacht op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed. In Noord-Holland doen zo'n zeventig molens mee. Voor kinderen is gratis het Molen-Ontdekboekje op te halen.

Vele molenaars en vrijwilligers organiseren beide dagen extra activiteiten om er een gezellige dag van te maken. Maar ook zonder deze activiteiten is een bezoek aan de molens zeker de moeite waard, want de meeste molens zijn niet altijd toegankelijk. Veel mensen hebben nog nooit een molen van binnen, terwijl het zeker fascinerend is.

In Haarlem is De Eenhoorn op zaterdag én zondag tussen 10.00 en 17.00 uur te bezoeken. Deze molen is gevestigd aan het Jaagpad langs het Zuider Buiten Spaarne (bij Zuid-Schalkwijkerweg). Het is een zaagmolen en daarvan zijn er nog maar enkele in Nederland in bedrijf. Een bijzonderheid dus. De molen draait, maalt en molenaar JM van Schooten heeft tijdens de rondleiding diverse interessante weetjes te melden. Hij wil alvast kwijt: ,,We zagen net zo lang door tot de molenmaker op de stoep staat. Die moet de hele molen binnenkort optillen vanwege een verzwakte fundering. Nieuwsgierig? We leggen het haarfijn uit".

In Zuid-Schalkwijk aan de Hommeldijk 20 is molen De Hommel te vinden. Zaterdag is men van 11.00 tot 17.00 uur welkom en zondag van 12.00 tot 16.00 uur. De molen draait en is open voor publiek. Althans, molenaar Boeree hoopt dat de molen draait. ,,Het draaien is onder voorbehoud. Behalve van wind is de molen ook afhankelijk van het op tijd klaarkomen van de renovatie van het enorme kruirad. Maar het ziet er hoopvol uit".

In de molen van de Schoterveenpolder (Schoterveerpolder 1) kunnen kinderen twee dagen pannenkoeken bakken met molenaar Joyce Beneker. Daarnaast draait en maalt de molen en natuurlijk kan er binnen een kijkje genomen worden. Zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur en zondag van 12.00 tot 16.30 uur.

Een zeer bekende en ook fraaie molen is De Adriaan (Papentorenvest 1a). Beide dagen kan men tussen 11.00 en 16.30 uur gratis de stelling bezoeken. De molenaars Koos de Groot, Barbara Tanner en Elly Mense-Lablans staan klaar om de bezoekers van alles over deze korenmolen te vertellen.

Ook de Vijfhuizer molen (Vijfhuizen 9) is beide dagen geopend voor het publiek van 11.00 tot 17.00 uur. Er wordt een rondleiding gegeven en er kan een expositie bezichtigd worden. Molenaar Peter van Liempt laat weten dat er in zijn molen wat bijzonders te zien is. ,,De molen staat stil in afwachting van een nieuw wiekenkruis. Daardoor is het mogelijk om ook eens in de kap te kijken".

Een molen die in de regio ook grote bekendheid geniet is de Groenendaalse molen, gevestigd aan de Burgemeester Van Rappardlaan in Heemstede. Molenaar Guus Boers staat beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur klaar om een rondleiding te geven en natuurlijk draait en maalt de molen.

De Zandhaas in Santpoort-Noord maakt er op zaterdag 12 mei een feestelijke dag van. Er is muziek en een markt rond de molen. Voor bezoekers worden pannenkoeken en brood gebakken. Voor de kinderen zijn er extra activiteiten. Sowieso is een bezoekje aan alle molens erg leuk voor kinderen. Op alle locaties ligt gratis het Molen-Ontdekboekje klaar. Vol puzzels, raadsels, kleurplaten en spelletjes. Het volledige programma voor Nationale Molendag is te vinden op molens.nl. Hier is ook meer informatie te vinden over alle deelnemende molens.