• Molen De Adriaan is beide dagen open voor het publiek.

    Eigen Foto
  • De Heemsteedse molen kan dit jaar alleen van buiten bekeken worden.

    Archief

Molens komend weekend open voor publiek

HEEMSTEDE/HAARLEM In het weekend van 11 en 12 mei is het Nationale Molendag, het belangrijkste molenevenement van Nederland. Evenals vorig jaar is het thema: 'Ontmoet de molenaar'. Want molens leer je pas goed kennen, als je met molenaars praat. In Noord-Holland doen zo'n negentig molens mee, waarvan vijf in Haarlem. Voor kinderen is er het hele weekend gratis een molenbouwplaat op te halen. Kijk op molens.nl voor alle deelnemende molens.

Vele molenaars en vrijwilligers organiseren dit weekend extra activiteiten om er een gezellige dag van te maken. Een van de bekendste molens van Haarlem, De Adriaan, gevestigd aan de Papentorenvest 1a, is beide dagen van 11.00 tot 16.30 uur open voor het publiek. Er kan een gratis bezoek gebracht worden aan de stelling, er is een expositie en er zijn de hele dag door rondleidingen. Wie een leuk aandenken wil, kan daarvoor terecht in de souvenirwinkel.

Ook bij De Hommel (Hommeldijk 20, Haarlem) kan men beide dagen terecht voor een rondleiding, zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur, zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Molenaar M.C. Boeree weet alle ins and outs over deze voormalige poldermolen, een achtkantige grondzeiler.

De Vijfhuizer Molen (Vijfhuizen 9, Haarlem) bemaalde, na de aanleg van de ringvaart van de Haarlemmermeerpolder, het restant van de Vijfhuizerpolder en de noordelijk gelegen Poelpolder. De molen is museaal ingericht als bewoonde poldermolen met een expositie op de zolder. Molenaar Peter van Liempt neemt het publiek beide dagen van 11.00 tot 17.00 uur mee op een rondleiding.

Wie een molen in werking wil zien, is bij de molen van de Schoterveenpolder aan het goede adres (Schoterveenpolder 1, Haarlem). Beide dagen draait en maalt deze wipmolen. Zaterdag van 10.00 tot 16.30 uur, zondag van 12.00 tot 16.30 uur. En ook wie van alle molenbezoeken trek heeft gekregen, is hier aan het goede adres. Er worden pannenkoeken gebakken.

Ook molen De Veer (Penningsveer 35, Haarlem) is een achtkantige grondzeiler. Wat dat precies inhoudt, kan molenaar J. Haalstra beide dagen van 10.00 tot 17.00 uur vertellen. Tevens is er een expositie die bekeken kan worden.

In Heemstede doet de welbekende Groenendaalse Molen, gevestigd bij het gelijknamige bos, ieder jaar mee aan de Molendag, maar dit jaar moet molenaar Guus Boers helaas verstek laten gaan. ,,Het molentje is dringend aan onderhoud toe", legt hij uit. ,,Het gevolg hiervan is dat de molen een tijdje stil komt te staan. Stilzetten bleek ook echt noodzakelijk omdat ik ontdekt had dat sommige houten delen erg verzwakt waren. Zo erg dat het niet meer veilig zou zijn om nog langer door te draaien. Op dit moment bereidt de gemeente een herstelplan voor in samenwerking met molenstichting SMZK. Daarna volgt de aanbesteding onder molenmakers en uitvoering van het werk. Af en toe zal ik de vijzel, waarmee water uit de Van Merlenvaart naar de vijvers bij het molentje en bij de kinderboerderij wordt gepompt, laten draaien met behulp van de elektrische aandrijving. Dat verversingswerk blijft het molentje dus gewoon nog doen". Helaas dit jaar dus geen Heemsteedse deelnemer, maar gelukkig zijn de vijf Haarlemse molens ook de moeite van het bezoeken waard.

Molens hebben eeuwenlang een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons land. Niet voor niets is het beeld van de molen iconisch voor Nederland. En al hebben molens hun economische functie verloren, ze zijn nog steeds op veel plekken draaiend te bewonderen. Sinds 1972 vinden ieder jaar de 'Nationale Molendagen' plaats om te laten zien dat molens vitaal zijn; levende monumenten die het verdienen om te worden behouden.