• Willem Brand
  • Willem Brand

Molen De Hommel draait voor de prins

HAARLEM Een landelijk idyllischer plekje is bijna niet te vinden, veel mensen wandelen en fietsen langs molen De Hommel. Afgelopen weekeinde kon men er terecht voor een rondleiding tijdens de Nationale Molendag.

De familie Van den Berg uit Nieuw-Vennep is er vroeg bij. Molenaar Mitchel Boeree heeft net de vlag uitgehangen. De rondleiding wordt echter gedaan door Frits Breen, bestuurslid van Stichting Molens Zuid-Kennemerland. ,,Dit is een vijzelmolen, die trekt het water uit de kleine polder naar boven wat dan via de waterloop de Ringvaart instroomt. Bij Katwijk wordt het via een gemaal in de Noordzee geloodst". 


Op 31 maart 1967 slaat de bliksem in en brandt de molen bijna af. Alleen het houten karkas blijft behouden. Frits Breen: ,,Als de molen midden in de bebouwing had gestaan, dan had de brandweer hem omgetrokken. De zwartgeblakerde houten balken zijn dus monumentaal". Want de oorspronkelijke molen is van 1879 en dus ruim antiek.


De molens en het Cruquius-gemaal waren nodig om het moerasgebied dat de Haarlemmermeer was droog te malen. Femke van den Berg vertelt dat ze uit Brabant komt en dat veel arbeiders die de Ringvaart hebben uitgegraven daar ook vandaan kwamen. Allemaal handwerk, zegt Frits, die toevoegt dat de malaria toen heel wat slachtoffers heeft gemaakt.


Een reden dat de molen al jaren alleen maar 'voor de prins draait', komt door de verzakking. De naam 'De Hommel' kreeg de molen overigens van de molenmaker die na de brand de nogal gedrongen molen heeft gerestaureerd. Het malen wordt nu elektrisch en computergestuurd gedaan. Boeree: ,,Als er een storing is, en bijvoorbeeld de pomp verstopt is, komt er een monteur van Rijnland".


De molenaar laat af en toe de wieken draaien en houdt het erf schoon. Boeree: ,,Vroeger kwam één van de boeren 's morgens, deed de molen aan en ging weer aan het werk Van gids Frits krijgen Rens, Stijn en Thijs een karton dat ze uit kunnen knippen en een molen van kunnen maken. Frits: ,,Die kan je dan op je nachtkastje zetten". Thijs: ,,Die heb ik niet, wel een opgeruimde kamer".