• ANP Foto

Minister wil straf voor bedreigen burgemeester verdubbelen

HAARLEM (ANP) - Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wil dat de straffen voor het bedreigen van burgemeesters worden verdubbeld. Dat meldt De Telegraaf. Nu staat er nog een celstraf op van twee jaar, dat moet verhoogd worden naar vier jaar.

De strafverhoging moet ervoor zorgen dat het aantal bedreigde burgemeesters binnen vijf jaar verminderd van een kwart naar tien procent.

,,De bedreigingen zijn heftiger geworden en maken meer inbreuk op iemands leven", zegt de minister. De straffen passen volgens de minister niet meer bij de impact die de bedreiging heeft op een burgemeester. Zo moesten meerdere burgemeesters afgelopen jaar onderduiken afgelopen jaar.

Daarnaast wil Grapperhaus dat de bedreigers onder curatele komen te staan, nadat ze zijn opgepakt. ,,Je moet ze hun vermogen en bezittingen afpakken. Zo kun je de criminele organisaties met een juridische bulldozer kapot rijden."

JOS WIENEN De Haarlemse burgemeester Jos Wienen wordt nu al een aantal maanden bewaakt vanwege ernstige bedreigingen. Hij woont daarom tijdelijk op een ander adres. In oktober vorig jaar gingen daarom honderden mensen de straat op om steun te betuigen richting Wienen.