• Archief

Merlijn Twaalfhoven opent Cultuurnacht

HAARLEM Het culturele seizoen wordt in het weekend van zaterdag 8 en zondag 9 september geopend met het Haarlem Cultuur Festival. Nieuw is de Haarlemse Cultuurnacht op zaterdag 8 september, een lange, verrassende avond vol kunst en cultuur met afterparty. Merlijn Twaalfhoven trapt het evenement af met zijn spectaculaire compositie 'Ville Passager' met honderd muzikanten. Dit optreden is ook het startsein voor de manifestatie 'Haarlem viert cultuur': een halfjaar lang staat de Spaarnestad bol van de culturele activiteiten.

Tijdens het Haarlem Cultuur Festival gonst de stad twee dagen lang van optredens, films, workshops en exposities op het gebied van theater, dans, muziek, beeldende kunst en literatuur. De meeste activiteiten zijn gratis toegankelijk. Nieuw dit jaar is de Haarlemse Cultuurnacht op zaterdag 8 september, een lange, verrassende avond vol kunst, cultuur en feest. Merlijn Twaalfhoven opent het evenement om 20.00 uur met zijn spectaculaire compositie Ville Passager, die door honderd blazers en slagwerken vanaf balkons, trappen en uit ramen op en rond de Grote Markt wordt uitgevoerd. Het publiek ervaart vanaf een vaste plek of wandelend het poëtische en dromerige werk waarin melodieën, akkoorden en ritmes verweven tot één geheel.

Na deze bijzondere opening zijn er in de hele stad bijzondere evenementen. Enkele hoogtepunten: in het Dolhuys kan men met de dj's van Je Suis Energy silent swingen; het Frans Hals Museum biedt bijzondere ervaringen zoals een turbotour, yoga en salonsjansen; in de Grote of Sint Bavokerk onthult het project Heb uw naaste lief via de smartphone een wereld van verhalen; in de 175 jaar oude Teekenzaal van de Waag kun je deelnemen aan nachtelijke modeltekensessies; in het Teylers Museum zijn rondleidingen met een zaklamp langs plekken die normaal verborgen blijven; in de Toneelschuur deelt Steef de Jong in Sisi Boy het podium met zijn idool keizerin Elisabeth; en in Voilà Walhalla kun je verf gooien om samen een Action Painting à la Jackson Pollock te maken van acht bij anderhalve meter.

Slotstuk van de eerste Haarlemse Cultuurnacht is vanaf 23.00 uur de afterparty in Patronaat. Het programma met live muziek en DJ's wordt samengesteld door de programmeurs van Patronaat en 3voor12 Noord Holland. Voor meer informatie: haarlemcultuurfestival.nl.