• Willem Brand

Steffan Groenendijk krijgt medaille voor redden van drenkeling

HAARLEM Op de dag dat 112 niet bereikbaar was redde Steffan Groenendijk het leven van een Eritrese man. Dinsdag 3 december ontving hij voor zijn heldendaad uit handen van burgemeester Jos Wienen de bronzen medaille van de Maatschappij tot Redding van Drenkelingen. 

Op 24 juni van dit jaar liep Steffan Groenendijk (33) met zijn beagle Cooper door het park langs de Schotersingel. Het was warm en Steffan keek er niet van op dat er mensen in de singel zwommen. Plots hoorde hij geroep en geschreeuw. Er was iemand aan het verdrinken… "Er stonden tientallen mensen te kijken, maar niemand deed iets. Ik deed mijn bril af en dook het water in. Gelukkig kan ik redelijk zien zonder bril. Maar ik zag hem zo gauw niet. Doe alsjeblieft nog een keer je arm omhoog, dacht ik terwijl ik naar de plek zwom waar ik hem voor het laatst had gezien. Toen was daar die arm, ik trok 'm omhoog en sleepte hem mee. Bij de kant zakte ik in de drek toen ik hem op de kant probeerde te krijgen. Pas toen hij daar lag, begonnen mensen te helpen. Hij proestte steeds water uit en zakte elke keer weg", blikt Steffan terug in de kamer van de burgemeester.

In Nederland verdrinken ongeveer 220 mensen per jaar. Wereldwijd zijn dat er ruim 300.000. Gelukkig worden er ook veel drenkelingen gered door snel optreden van omstanders en door het slachtoffer te reanimeren. Eeuwenlang gold in Nederland dat wie te water raakte, vrijwel zeker verdronk. In Amsterdam alleen al verdronken op een dag soms tientallen mensen. Daarom werd in 1767 door een aantal notabelen de MRD opgericht. Sinds de oprichting zijn er ruim 7500 medailles uitgereikt.

Burgemeester Wienen bedankte Steffan voor zijn ongelofelijk alerte en snelle actie en voegde eraan toe: "Veel mensen hebben de neiging om om zich heen te kijken en niets te doen. Jij deed dat niet, jij maakte het verschil". Steffan: "Ik voel me echt geen held. Ik dacht gewoon niet na".