• Robbert Berkhout overhandigt een grote bos bloemen van de gemeente aan Miep van Esdonk vanwege haar verjaardag.

    Henk van Ommeren

Loco-burgemeester komt 100-jarige Miep van Esdonk feliciteren

HAARLEM Bezoekers aan het seniorencomplex Nieuwe Meerwijk in Haarlem Schalkwijk zien woensdag 14 augustus meteen dat er iets bijzonders aan de hand is. In de gezamenlijke ruimte direct bij de ingang is het heel druk. Aan de wand hangen grote opgeblazen cijfers met het getal 100. Onder deze cijfers zit de trotse Miep van Esdonk-Uilenberg die haar honderdste verjaardag viert.

Henk van Ommeren

De zoon en dochter Joop en Lenie hebben de zaken groots aangepakt. Gebakjes met het getal 100 erop met koffie, terwijl men kan genieten van de muziek van het Spaarne Kwartet. Een viertal mannen met een gemiddelde leeftijd van ruim 80 jaar die een leuk deuntje ten gehore brengen. Even later verschijnt er hoog bezoek: de locoburgemeester van Haarlem, Robbert Berkhout ,die Miep namens de gemeente komt feliciteren.

De uit Enschede afkomstige Miep bezocht samen met een paar vriendinnen een waarzegster. "Dat was een vies vrouwtje en voor een kwartje deed ze voorspellingen. Ik geloofde daar niet zo erg in, maar zij zei dat ik heel oud zou worden. Zij heeft dus toch wel gelijk gekregen". Kort voor de tweede wereldoorlog verhuisde zij met haar werk bij een naaiatelier naar Haarlem. Daar leerde zij al snel Rinus kennen en dat werd liefde op het eerste gezicht. Door het uitbreken van de oorlog was dit zoals Miep zelf aangeeft geen leuke tijd. "Al snel werd duidelijk dat Rinus mogelijk te werk gesteld zou moeten worden in Duitsland. Om hieraan te ontkomen verhuisden wij naar familie in Noord-Brabant. Na de oorlog kwamen wij weer terug naar Haarlem. Inmiddels waren mij zoon en dochter in 1941 en 1943 geboren."

De grote vraag is altijd: Hoe komt het dat u zo oud en bent geworden. "Ik heb altijd hard gewerkt en in mijn vrije tijd was ik altijd bezig met de kinderen en later de klein kinderen. Bovendien heb ik nooit medicijnen hoeven te gebruiken, ook nu nog niet."