• Willem Brand

Bep en Theo zeventig jaar getrouwd

HAARLEM Beppie Jonkman uit Lisse was vijftien toen ze Theo in 1947 leerde kennen. Ze werkte in het atelier van Laimböck handschoenindustrie op de Herenweg in Heemstede. Theo zat er vlakbij op de MULO. Samen repeteren voor een muziekoptreden op Sinterklaasavond bij Laimböck bracht ze samen. Beppie als jodelaar, Theo als accordeonist.

Theo: "We kregen kleding van de Staatsopera Amsterdam. Ik kreeg een pagepak en maakte een buiging voor Beppie met mijn baret in de hand". Beppie: "Ik gaf hem een klap omdat hij zo stom deed". Theo lachend: "Voor straf zijn we zeventig jaar samen".

In 1950 trouwden ze met toestemming van Theo’s vader die toen in Indië militair was. Theo: "Mijn ouders waren gescheiden. De brief om toestemming is door de gemeente Haarlem gestuurd". Beppie en Theo kregen acht kinderen, allemaal bewust gemaakt! Theo: "We hadden maling aan de pastoor. Geen enkel kind is een ongelukje". Hij voegt eraan toe dat anticonceptie amper bestond, condooms kon je onder de toonbank kopen.

Theo was doordeweeks soms weinig thuis. ’s Avonds moest er vaak worden overgewerkt. Maar de zondag was heilig, die was voor de kinderen. Dan werd er zomers met het hele gezin gefietst, naar de Zaanstreek of Noordwijk. Natuurlijk was het niet allemaal pais en vree. Dochter Leonie, ook aanwezig, kroop op een avond op haar knieën door de gang met een boterham voor haar broer die voor straf zonder eten naar bed was gestuurd. Theo: "Ik zag een rug door de kamerruit voorbijgaan".

Na een avondstudie werd hij boekhouder. Het langst werkte hij bij Fluor waar hij projectaccountant was. Zijn grootste? Een gasinstallatie van 360 miljoen in Iran. Theo: "Het hele financiële gebeuren ging door mijn handen heen". Nadat alle kinderen het huis uit waren, heeft Bep zes jaar geestelijk gehandicapte kinderen gereden. Het geheim van hun huwelijk? Theo: "Als er ruzie was, ging ik een straatje om en dan vroeg ik als ik terugkwam of ze nog kwaad was. Dan volgde er een stevige verzoening".