• Willem Brand
  • Kim, rechts, is een van de deelnemers.

    Willem Brand

Mensen leren kennen met dictee

HAARLEM Zo'n dertig vrouwen en vier mannen deden woensdag 26 september in de raadzaal van het Stadhuis mee met het dictee voor nieuwe Nederlanders. Een leuke manier ook om nieuwe mensen te leren kennen.

Vooraf gaat Kim uit Vietnam naast Alexandra uit Polen zitten. Al snel wisselen ze de belangrijkste feiten uit. ,,Hoelang ben je al in Nederland?" Kim een jaar, Alexandra vijf. ,,Komt je man hier vandaan?", vraagt Alexandra. ,,Uit Polen", zegt Kim. Wat toevallig. Ze lachen naar elkaar. Kim: ,,We werken in Vietnam samen in een kantoor. Ik help de ouderen om goed te horen".

In de raadzaal vertelt wethouder Floor Roduner dat zijn vader veertig jaar geleden naar Nederland kwam. ,,Door mij voor te lezen en samen liedjes te zingen heeft hij zichzelf de taal geleerd". Na een namenrondje leest taalmaatje Lidia Duijn het dictee 'Welkom buren!' voor.

,,Wat was het moeilijkste woord", vraagt Martine Porienski van de Bibliotheek na afloop. Barbecue om te schrijven, grillen om te begrijpen. Martine: ,,Dat is een stukje vlees op de frituur leggen, dat het mooie streepjes krijgt". Geweldige uitleg. Een vijfkoppige jury gaat dan de dictees nakijken.

Om in de pauze kennis te maken geeft Martine de deelnemers de opdracht mee iemand te vinden met dezelfde voornaam. Kim en Alexandra kennen elkaar al. Naast hen staat Xin uit China, die pas een maand in Nederland is! Xin heeft wel een Nederlandse vriend en voor ze hier kwam vier maanden zelfstudie Nederlands gedaan. Nieuwe Nederlanders? De zesjarige dochter van Kim spreekt Vietnamees met haar moeder, Pools met haar tweejarige broertje en als ze 'alleen' is Nederlands. Xin uit China wordt misschien hun lerares. Want dat wil ze graag worden.

Mooiste verhaal: De Turkse die 25 jaar in Nederland is, maar van haar man geen Nederlands mocht leren. Maar sinds ze gescheiden is fanatiek Nederlands aan het leren is. Ze maakte vier jaar bedden op in een ziekenhuis, is nu werkloos, maar wil dolgraag buschauffeur worden. Taal als vehikel om je plek in de wereld te veroveren.