• Wethouder Berkhout informeert zich over duurzame stoffen.

    Jurriaan Hoefsmit

Wethouder Berkhout opent Groene Textielroute

HAARLEM Robbert Berkhout, wethouder voor duurzaamheid, opende vrijdag 4 oktober de Groene Textielroute bij Stichting Sûr Atelier. De gemeente Haarlem doet dit jaar voor het eerst mee aan de Dutch Sustainable Fashion Week. Deze is van 4 tot en met 13 oktober. De Groene Textielroute loopt langs Haarlemse winkels die duurzame kleding verkopen.

Wethouder Berkhout: "Het is mooi om te zien dat meer dan dertig Haarlemse ondernemers met deze groene textielroute aandacht vragen voor de verduurzaming van de textielketen. Iedereen die zichtbare stappen zet op dit gebied is welkom, waardoor duurzaam textiel zichtbaarder en toegankelijk wordt. De samenwerking met de Dutch Sustainable Fashion Week valt onder het Haarlems Klimaatakkoord. Daar ben ik trots op".

De route loopt langs meer dan dertig verschillende winkels die duurzame merken verkopen of stappen hebben gezet in de verduurzaming van het productieproces. De medewerkers hebben onlangs een training gevolgd van Cécile Scheele, initiatiefnemer van de Dutch Sustainable Fashion Week. De shoppingroute staat op www.dsfw.nl/winkelroute-haarlem en ligt in de deelnemende winkels.

Sûr Atelier is een sociale onderneming waar vooral biologische en natuurlijke materialen worden gebruikt die verantwoord zijn gefabriceerd. Wie een kledingstuk koopt, kan de maker ontmoeten die op zijn beurt door Sûr wordt geholpen aan een betere voorbereiding op de Nederlandse maatschappij (empowerment).

Tijdens het duurzaamheidsfestival Mugfest op zondag 6 oktober was er speciale aandacht voor mode en duurzaam textiel. Paswerk en Spaarnelanden lieten zien wat er gebeurt met textiel uit de textielbakken. In de Vishal was er een paneldiscussie over duurzaam textiel. Chanelle Trapman, maker van de documentaire 'The Positive Chain of Change' hostte de discussie.