• Archief

Meer vuurwerkvrije zones in Haarlem

HAARLEM 'Vuurwerk? In Haarlem liever niet!', zo schrijft de gemeente Haarlem op haar website. De jaarwisseling is voor veel mensen het moment van gezelligheid en vuurwerk, maar ook het moment van overlast en ongelukken. Wilt u toch vuurwerk afsteken, houd dan ook rekening met elkaar. En steek geen vuurwerk af vlakbij kwetsbare mensen of dieren en alleen tussen bepaalde tijden. Zo zorgen wij samen voor een leuke jaarwisseling voor iedereen. Er komen dit jaar drie nieuwe vuurwerkvrije zones bij in de gemeente. Dat zijn het Reinaldahuis, het Spaarne Gasthuis en Stichting Hospice Groep Haarlem. Met deze drie nieuwe locaties zijn er dit jaar tien vuurwerkvrije zones in Haarlem.

VUURWERKVRIJ Het lawaai en de lichtflitsen van vuurwerk kunnen beangstigend zijn voor bijvoorbeeld kwetsbare mensen en dieren. In Haarlem is daar ook dit jaar weer aandacht voor, in de vorm van vrijwillige vuurwerkvrijezones. Deze locaties vragen aan buurtbewoners om daar geen vuurwerk af te steken:

Vogelhospitaal aan de Vergierdeweg
Artisklas in het Schoterbos
Stadsboerderij in het Schoterbos
Stadsboerderij in de Haarlemmerhout
Egelopvang en Huisdierencentrum in de Van Oosten de Bruijnstraat
Stichting Hospice Haarlem
Het Reinaldahuis
Janskliniek
Spaarne Gasthuis locatie Zuid
Spaarne Gasthuis locatie Noord

De vrijwillige vuurwerkvrijezones worden op straat aangegeven met borden. Woont u in de buurt van een locatie en wilt u meehelpen om mensen bewust te maken van de vuurwerkvrijezone? Bij de gemeente kunt u een folder downloaden die men voor het raam kan hangen, om buurtbewoners bewust maken van de vuurwerkvrijezone.

HANDHAVING CONTROLEERT De handhavers van de gemeente controleren op vuurwerk en gevaarlijke situaties op straat. Daarnaast letten ze op (stapels) oude kerstbomen die in tuinen zijn opgeslagen. Dit kan namelijk gevaarlijk zijn in combinatie met vuurwerk. De handhavers bellen in deze gevallen bij bewoners aan en verzoeken de kerstbomen op te ruimen voor de veiligheid van de bewoners zelf en de buren.

VUURWERK OF GEVAARLIJKE SITUATIE MELDEN Wie een melding wil doen van vuurwerk of een gevaarlijke situatie, kan dat doen via de meldkamer van Handhaving via 023 511 4950 of doe uw melding online via www.haarlem.nl/melding-doen.