• Stralend middelpunt Marjanne is gekroond tot 'BUUV van het Jaar 2019' en staat samen op de foto met wethouder Meijs van Zorg, Welzijn en Volksgezondheid en de andere genomineerde BUUV'en van de Maand.

    Sutiah van Netten
  • Sutiah van Netten

Marjanne is BUUV van het Jaar 2019

HAARLEM "Ik vind het echt hartstikke tof dat ik 'BUUV van het Jaar 2019' ben geworden, dat doet me heel veel. Ik ben er trots op", aldus Marjanne. De feestelijke verkiezing 'BUUV van het Jaar 2019' vond donderdag 23 januari plaats bij Haarlem Sámen! en BUUV Haarlem. De twaalf BUUV'en van de Maand waren genomineerd omdat ze op een bijzondere manier zich hebben ingezet voor anderen.

Sutiah van Netten

Wethouder Marie-Thérèse Meijs van Zorg, Welzijn en Volksgezondheid van de gemeente Haarlem nam met zichtbaar veel plezier de presentatie van de verkiezing op zich. "BUUV is één van de parels van de stad. BUUV is van Haarlem. Voor Haarlemmers. Door Haarlemmers. Samen met Haarlemmers. Via het platform van 'BUUV' kan veel voor nop geregeld worden zoals boodschappen doen, koken, gezelschap, klusjes in huis, tuinieren of als begeleiding mee naar de dokter. Er zijn inmiddels duizenden Haarlemmers die de weg vinden naar 'BUUV' voor hulp of om hulp aan te bieden. De liefde, warmte en het ontmoeten loopt als een rode draad door alle bijzondere verhalen van de genomineerden", aldus wethouder Meijs.

De wethouder riep vervolgens de tien aanwezige genomineerden één voor één naar voren om hun verhaal te vertellen. Deze bijzondere verhalen zijn overigens te lezen op de website van BUUV Haarlem. Daarna was het spannende moment aangebroken om één naam uit de hoge BUUV-hoed te trekken.

De eer 'BUUV van het Jaar 2019' ging uiteindelijk naar Marjanne. Het was voor Marjanne een emotioneel moment. "Op persoonlijk vlak heb ik het de laatste tijd niet makkelijk gehad. Ik voel me regelmatig eenzaam. Eenzaamheid heeft maling aan leeftijd. Ik wilde daarom graag een 30+ groep oprichten om samen met elkaar af en toe leuke dingen te ondernemen. Ik ben met mijn idee naar BUUV gegaan. Zij hebben mij geholpen om de groep op te zetten. Ik ben daar heel erg blij mee. Ik hoop dat er meer jongeren zijn die zich in willen zetten voor BUUV, want het geeft veel voldoening", vertelt Marjanne uit eigen ervaring.

HET VERHAAL VAN MARJANNE VAN DE BUUV WEBSITE: Marjanne  heeft heel lang in Haarlem gewoond en woont inmiddels een jaar of vier in Heemstede. Als ze af en toe naar het centrum van Haarlem gaat lijkt het of ze iedereen kent. Ze begroet allerlei bekenden en zwaait driftig in het rond. Toch is het niet wat het lijkt.

Marjanne: "Het zijn eigenlijk allemaal vluchtige contacten. Vrienden van vroeger zie ik niet vaak meer. Ze wonen verspreid door het land en sommigen hebben inmiddels kinderen. Ik stel regelmatig voor om iets af te spreken maar meestal komt het er niet van. Er zijn de laatste paar jaar maar weinig mensen bij mij thuis op bezoek geweest. Veel mensen denken dat eenzaamheid vooral voorkomt bij oudere mensen. Dat is niet zo, ik voel me ook regelmatig eenzaam. En ik weet dat ik niet de enige van mijn leeftijd ben die dat zo voelt".

"Ik loop al een tijdje met het idee in mijn hoofd om een 30+ groep op te richten met mensen die af en toe leuke dingen met elkaar gaan doen. Daarom ben ik een paar weken geleden naar het Ontmoetingscafé van BUUV en het Vrijwilligerscentrum gegaan om te horen wat de mogelijkheden zijn. Daar trof ik Amanda, ze is sociaal makelaar bij BUUV. Ze vond het meteen een heel goed idee. Ik heb me direct aangemeld bij BUUV en heb een appgroep aangemaakt met mensen die ook staan ingeschreven bij BUUV en net als ik op zoek zijn naar contact en gezelligheid. En de rest is geschiedenis haha! Inmiddels hebben we met een groepje koffie gedronken in de stad en we hebben regelmatig contact. We gaan binnenkort samen sporten in het park en vanavond gaan we voor het eerst met elkaar eten! Het is nog een beetje te vroeg om dat bij iemand thuis te doen en het is al een behoorlijk groepje dus daar moet je maar net de ruimte voor hebben. Iedereen neemt iets lekkers mee en we mogen gebruik maken van Haarlem Sámen!, het gezellige informatiepunt van BUUV en VWC. De cirkel is dan meteen mooi rond want in Haarlem Sámen! is de 30+ groep eigenlijk ontstaan".

Straks komen Amanda, Marleen, Jochem, Joyce en Metin. Ze hebben elk een andere reden om bij de groep aan te sluiten: Joyce heeft veel vragen over eenzaamheid, Marleen wil haar tijd nuttig besteden en via BUUV anderen helpen, Metin wil graag zijn Nederlands verbeteren en Jochem vindt het leuk om nieuwe mensen te ontmoeten. Eén ding hebben ze in ieder geval gemeen, ze willen leuke en gezellige dingen doen. Marjanne: 'Het zal mij benieuwen hoe het gaat lopen maar we hebben er heel veel zin in. Ik vind het best spannend allemaal maar het komt vast goed!'

Terwijl we het eten klaarzetten, de kaarsjes aansteken en de tafel dekken komen we erachter dat het servies en bestek compleet verschillend is. Marjanne: "Dat is helemaal niet erg. Het past misschien juist ook wel bij ons. Wij zijn ook allemaal verschillend. En toch willen we stuk voor stuk hetzelfde: een gezellige avond en contact met elkaar".