• Frans Stuy wil het Reinaldapark ombouwen tot een winterwonderland.

    Archief

IJsbaan in Reinaldapark komt er toch

HAARLEM Als het aan de Amsterdamse 'kermiskoning' Frans Stuy ligt, zou heel Haarlem deze winter naar het Reinaldapark moeten komen. Stuy mag daar namelijk zijn ijsbaan gaan bouwen. De ondernemer uit Amsterdam realiseerde dergelijke ijsbanen al eerder op het Rembrandtplein en Museumplein. ''Het wordt een winterwonderland met sfeerverlichting en kinderen van onder de 12 jaar mogen als ze een pannenkoek komen eten de hele dag gratis schaatsen'', vertelt de Amsterdammer. Op deze manier hoopt hij ervoor te zorgen dat ook de kinderen uit minder welgestelde gezinnen een leuke dag op de schaatsbaan kunnen beleven.

Joost Verhagen

IMPULS Ondernemer Frans Stuy is in Amsterdam geen onbekende. Hij werd begin dit jaar door de Amsterdamse wethouder Marjolein Moorman onderscheiden met een Andreaskruis wegens zijn inzet voor de kansarme jeugd in de stad. Die leidt hij geregeld op om dan op zijn kermis aan de slag te kunnen. Stuy kwam via een goede vriend bij het Pannekoeken Paradijs Haarlem terecht en besloot het samen met zijn vrouw Daniëlle over te nemen. Sinds april is hij eigenaar van het restaurant, dat in 2016 voor het eerst haar deuren opende. Nu wil hij ervoor gaan zorgen dat ook Haarlem een nieuwe impuls krijgt. "Het Reinaldapark is echt prachtig en heel veel Haarlemmers weten niet eens dat het er zit. Het lijkt me echt een prima plek om een feestje te gaan bouwen met zijn allen'', vertelt Stuy. De Amsterdammer verbaast zich er over dat er niet meer evenementen in het park worden gehouden, want volgens hem is het een prima locatie.

Soms krijg je het gevoel dat je tegengewerkt wordt.MOEIZAAM Het liefst had Stuy eigenlijk gezien dat de ijsbaan achter het pannekoekenhuis in de herfstvakantie al open zou kunnen, maar het contact met de gemeente verliep in eerste instantie wat moeizaam. "Soms krijg je het gevoel dat je tegen gewerkt wordt. Dan bel je met de gemeente en wordt het steeds doorgeschoven door de ambtenaren. Je moet dan altijd even zorgen dat je de juiste mensen leert kennen die een beetje van aanpakken weten", zegt hij. Stuy vond het daarnaast vreemd dat de tennisbanen achter het park niet voor een dergelijke ijsbaan zouden kunnen worden gebruikt. Maar de laatste weken ging het ineens een stuk sneller. Vanaf aanstaande maandag kan de ijsbaan worden opgebouwd en volgens de planning zou het de vrijdag erna open moeten kunnen. Stuy vindt het belangrijk dat de ondernemer in dit soort situaties ruim baan zou moeten krijgen van het stadsbestuur en niet moet worden gedwarsboomd.

POSITIEF De gemeente Haarlem laat in een schriftelijke reactie weten positief tegenover het plan voor de ijsbaan te staan, maar dat de oorspronkelijke plannen wat haken en ogen hadden. Zo wilde Stuy de ijsbaan oorspronkelijk overdekken, maar dat liet het bestemmingsplan niet toe. Een woordvoerder van de gemeente zegt daarom een aantal adviezen over het plan te hebben gestuurd. Een ijsbaan zonder overkapping bleek veel simpeler voor een vergunning.

De ijsbaan wordt 15 bij 30 meter, bedekt met echt ijs en blijft tot en met de kerstvakantie open.