• De stenen pomp in Hofje In den Groenen Tuin

    Willem Brand

Hofjespomp centraal in nieuwe Hofjeskrant

HAARLEM De komende drie weken is de Haarlemse Hofjeskrant weer gratis verkrijgbaar op vele plekken in Zuid-Kennemerland. In nummer 38 staat de hofjespomp centraal.

In de meeste Haarlemse hofjes is de hofjespomp een overblijfsel uit vervlogen tijden en niet meer in gebruik. Uitzonderingen op die regel zijnde hofjes In den Groene Tuin, het Hofje van Heijthuijsen en sinds kort het Frans Loenenhofje.

Het was een luxe in de 17e en 18e eeuw om zo dichtbij een pomp te hebben en niet bij een van de stadspompen water te hoeven halen. Veel hofjes hadden een dubbele pomp met twee soorten water: grond- en regenwater. Dat laatste was schoner en schaarser. In sommige hofjes zie je op de dubbele pomp nog een R (regenwater) en een P (putwater) staan.

Een bijzonder attribuut overleefde de tand des tijds: het loden waakdoosje uit het Vrouwe en Antonie Gasthuis. Regent Louis Mathijsen: ‘Ten tijde van het gebruik zaten er in dat doosje juten en linnen zakjes. Daarin hadden de dames waakgeld opgespaard.’

Meer over de pomp en het doosje is te lezen in de gratis af te halen krant. De krant ligt in Haarlem op de inpaktafels van de Dekamarkt (o.a. Mr. Cornelisstraat, Planetenlaan, Schalkwijker-straat) en AH (o.a. Raaks, Westergracht, Kruisstraat en Marsmanplein). Ook bij de Vomar in Noord en Zuid, bij Jumbo en Plus. Verder bij de VVV en de bibliotheken. Ook in Heemstede bij de VOMAR, AH en Primera en in Bloemendaal bij AH en Papyrium.

Meer informatie over de Hofjeskrant is te vinden op www.haarlemse-hofjeskrant.nl. Hier zijn de voorgaande edities van de krant ook digitaal na te lezen.