• Willem Brand

Groene actiedag op Diaconessenplein

HAARLEM "We voelden ons een beetje het afvoerputje van Haarlem en hebben nare jaren achter de rug. Er gebeurde wel eens iets dat het daglicht niet kon verdragen. Maar vandaag is het ons dankzij de samenwerking met Ymere en de Gemeente gelukt om het plein groener te maken", vertelt Sylvia Mooser die al 23 jaar op het Diaconesseplein woont. Daar werd afgelopen zaterdag een plantdag gehouden om de wijk te vergroenen.

Willem Brand

Het plein dat eigenlijk geen plein is, kwam nog wel eens negatief in het nieuws. Onlangs was er een woningbrand. Jill: "Bij de brand kon ik mijn huis niet in. Een buurvrouw drukte me twintig euro in de hand voor boodschappen. Solidair toch". Net als Sylvia maakt Bas deel uit van de bewonerscommissie Bij de Hout, die is opgericht na een enquête en een aantal bewonersavonden. Bas: "Het plein werd niet zo serieus genomen. Ja, er was hier wel wat aan de hand. Het Sociale Wijkteam Zuidwest werd ingeschakeld. Hierdoor kwam er meer aandacht voor het plein in samenwerking met Ymere en verschillende instanties".
Wat ook hielp om de buurt uit het putje te halen was de verkoop van de sociale huurwoningen. Mooser: "Aan onderhoud gebeurde het meest noodzakelijke. Tot twee jaar geleden hadden hadden we allemaal nog een gaskacheltje. Nu is er centrale verwarming. Eén blok bestaat alleen nog uit huurders, de andere drie zijn gemengd, huur en koop". Eén van de kopers is Evelien die samen met Jill plantjes plant. Evelien: "Dit is een topplek vlakbij de Haarlemmerhout. Het is natuurlijk waanzinnig luxe dat Steenbreek023 komt om steen eruit te halen en plantjes terug te brengen".

Bas: "Het is het totale plaatje. Er zijn nieuwe bewoners gekomen. Er zijn fietsenrekken geplaatst. De stoepen zijn verbreed in samenwerking met de gemeente en Spaarnelanden, daardoor kwam er meer ruimte voor groen. Ook brengen we een krantje uit. Zo zijn steeds meer mensen betrokken geraakt". Dat is te merken als om half 1 de cateringploeg de lunch voor een groep van twintig bewoners op tafel zet. Opbouwwerker Ingrid Swakman van Haarlem Effect: "Er is weer een positieve vibe".