• Eigen Foto
  • Eigen foto

Een warme deken voor wijkbewoners Schalkwijk

HAARLEM Het is woensdagavond, 17.30 uur en een groepje mensen staat gezellig met elkaar te kletsen op het plein voor Het Open Huis aan de Professor Bouwmanstraat in Schalkwijk. Deze avond is er weer een open maaltijd en dat is goed te merken aan de heerlijke geuren die de straat op komen. 

Eens per twee weken komen zo'n tachtig tot honderd wijkbewoners samen om met elkaar te eten en elkaar te ontmoeten. De maaltijd wordt gekookt door vrijwilligers en gratis aangeboden aan hen die daar behoefte aan hebben. 

Eenmaal binnen is de eetzaal netjes ingericht en zijn de tafels gedekt voor honderd personen. Het is altijd afwachten hoeveel mensen er aanschuiven, maar vandaag is het volle bak en zijn alle stoelen al snel gevuld. Het is een bont gezelschap, leeftijd of achtergrond maakt hier niet uit en dat is te zien. Kinderen rennen tussen de tafels door en anderen kletsen gezellig met elkaar bij, veel in het Nederlands, soms in de moedertaal. De avond start met een welkomstwoord van inspiratie en vervolgens serveren een tiental vrijwilligers de borden uit.

De Surinaamse Kokkin Danuta heeft heerlijk gekookt. Ze heeft een beperkt budget en krijgt als opdracht om voor 100 personen ingrediënten in te kopen en een voedzame maaltijd te koken. Dat is haar prima gelukt, want alle borden gaan leeg terug na afloop. En daarna is ook nog een toetje voor iedereen.

Berend Gunnink, coördinator van Het Open Huis die deze avonden mede organiseert, vertelt waar dit van betaald wordt: "Bijdrages van de gemeente Haarlem, vermogensfondsen, particulieren en samenwerkingsverbanden met bijvoorbeeld de woningbouwcorporatie vormen onze inkomsten. Om de maaltijden te kunnen blijven organiseren zijn wij op zoek naar bedrijven die zich willen verbinden aan een maaltijd en zo impact hebben op de wijk Schalkwijk en de bewoners. Eén maaltijd kost ongeveer 480 euro. Hiervoor kunnen we koken voor maximaal 100 bezoekers. Dit wordt gedaan door vrijwilligers, net als het klaarmaken van de zaal, de boodschappen en het serveren op de avond zelf. Aansluitend is er koffie en thee."

SPONSORS GEZOCHT De Open Maaltijd avonden worden al enkele jaren georganiseerd, maar de avonden worden steeds drukker bezocht. Er is een groeiende behoefte aan samenzijn en voor veel aanwezigen is het vaak moeilijk om rond te komen en is een gratis maaltijd een welkome aanvulling op hun krappe budget. Molenaar Haarlem b.v., onder andere bekend van het verhuren van rijplaten, is het eerste bedrijf die een 'open maaltijd' sponsort. Directeur Dennis Molenaar: "Al enige tijd zijn wij betrokken bij Het Open Huis. Wij hebben al een paar keer meegegeten en iedere keer zijn we weer onder de indruk wat hier allemaal gebeurt en vooral hoe hard het nodig is. Deze keer sponsoren we als bedrijf een Open Maaltijd en eten we met een aantal van onze personeelsleden mee. We dragen als bedrijf graag een maatschappelijk steentje bij. Overigens werd er in het team enthousiast gereageerd op de uitnodiging om mee te eten en heb ik vanavond gezien dat mijn collega's goede gesprekken aan tafel hebben gehad."

Tijdens een kopje koffie achteraf typeert een Marokkaanse dame de Open Maaltijd als een warme deken: "Het is fijn om samen te eten, veel gezelliger dan alleen thuis." En dat is precies de kern waar het bij de maaltijd om gaat; even uit het isolement zijn, onder de mensen komen én een voedzame maaltijd. Veel bezoekers komen met regelmaat terug en nemen soms ook buurtgenoten mee.

HET OPEN HUIS Maar Maatschappelijk centrum 'Het Open Huis' doet meer dan een gratis maaltijd bieden. Zij biedt een thuis in de wijk Schalkwijk aan hen die daar behoefte aan hebben. Wekelijks komen 300-400 bezoekers langs voor een ontmoeting, om deel te nemen aan activiteiten als taallessen of huiswerkbegeleiding, samen eten of een kerkbezoek. Maar het is ook een plek waar bezoekers terecht kunnen met hulpvragen. Er zijn vrijwilligers aanwezig die hen kunnen helpen met bijvoorbeeld het lezen en beantwoorden van brieven van instanties. Maar ook kunnen zij het team van ambulant woonbegeleiders inschakelen bij de meer complexe vraagstukken.

De bezoekers van Het Open Huis zijn vaak de meer kwetsbare wijkbewoners. Vandaar dat de activiteiten laagdrempelig zijn en vaak kosteloos aangeboden worden en in dat laatste ligt een grote uitdaging. De hulp van vrijwilligers voor bijvoorbeeld de taallessen of het zetten van een pot koffie is ook onmisbaar, maar het Open Huis is ook op zoek naar zakelijke sponsors met het hart op de goede plaats.

Dat het belang van Het Open Huis groot is blijkt wel uit de aantallen bezoekers. De inloop, waar koffie, thee en lunch gratis verkrijgbaar is, wordt wekelijks bezocht door meer dan 120 bezoekers en bij maaltijden eten geregeld meer dan 90 mensen mee. Ook de andere activiteiten worden druk bezocht.

Er is in Schalkwijk sprake van veel eenzaamheid, maatschappelijke scheefgroei, armoede en gebrokenheid in persoonlijke levens en in relaties tussen mensen. Het succes van Het Open Huis geeft de noodzaak van haar bestaan goed weer. Er is grote behoefte aan een steuntje in de rug, een helpende hand als je er zelf niet zo goed meer uitkomt en vooral de warme deken die geboden wordt.

KRINGLOOPWINKEL IN VOORMALIGE V&D Het Open Huis ondersteunt wanneer nodig, maar stimuleert wijkbewoners ook hun eigen krachten te gebruiken en zich verder te ontwikkelen. De taallessen zijn daar een voorbeeld van, maar sinds een aantal maanden worden er ook leer- en werktrajecten in kringloopwinkel W&D geboden (gevestigd in de voormalige V&D in winkelcentrum Schalkwijk). Werktrajectbegeleider Anja Rijkers vertelt: "De winkel wordt gerund door vrijwilligers en er zijn werkervaringsplekken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. We bieden het winkelend publiek van Schalkwijk een mooie selectie van onder andere kleding, boeken, speelgoed, meubels en leuke hebbedingen waarvan de opbrengst voor een deel naar Het Open Huis gaat en een deel naar duurzame projecten in derde wereldlanden. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten."

DE DEUR STAAT OPEN OPEN Wie meer wil weten over het Open Huis, loop dan eens binnen bij het wijkcentrum. Anja: "Ik had een bijzondere avond en had leuke gesprekken met mensen die ik anders niet zo snel zou spreken. Je kunt ook even op de website kijken als je ook een bijdrage wilt leveren. Dat kan op persoonlijke titel en met een paar uur van je tijd, maar ook andere vormen van hulp of sponsoring zijn van harte welkom en nodig." Want om met de woorden van Berend af te sluiten: "Wij houden bij het Open Huis van mensen die mensen helpen en die willen geven zonder daarvoor iets terug te verwachten."

Meer informatie op hetopenhuishaarlem.nl.