• Archief

Citybook Andrés Barba over Haarlem staat online

HAARLEM De Spaanse schrijver Andrés Barba (1975, Madrid) was van 7 tot en met 19 april in Haarlem voor het project Citybooks. Het samenwerkingsproject van de culturele organisatie het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de stad Haarlem, bestaat uit een literair residentieproject voor auteurs en striptekenaars. De schrijver ging tijdens zijn verblijf  in gesprek met de stad over zijn werk, het schrijverschap en zijn ervaringen in Haarlem. Zijn citybook is nu te lezen.

Samen met zijn babyzoon Roque trekt de auteur er op uit in Haarlem. Het gezelschap van de kleine jongen kantelt zijn schrijversblik en verbindt hem op onverwachte wijze aan de stad. De ervaringen schreef hij neer in 'Roque en de stad'. Via alomtegenwoordige tulpen naar het orgel in de Sint-Bavokerk en een middeleeuws kinderlaarsje, van het Teylersmuseum naar het bloemencorso: in een meanderend essay verweeft Barba persoonlijke reflecties over zijn prille vaderschap met kunsthistorische observaties en persoonlijke herinneringen. "De zonnebloemen in Roque's handen zijn net zo groot als zijn gezicht, zoals de bloem van het fossiel in het Teylers Museum de grootte van mijn gezicht zou hebben, en hij zwaait ze in zijn buggy wild heen en weer alsof het rammelaars zijn. Ik houd van de stugheid van de zonnebloemen in de handen van Roque, ze doen me denken aan de velden in Andalusië waar ik als kind met mijn vader in de auto doorheen reed, ze geven me een beetje het gevoel alsof ik thuis ben, die grove zonnebloemen met hun kleine gele bloembladen en hun enorme cyclopenoog".

OVER DE SCHRIJVER Andrés Barba werd finalist van de prestigieuze Spaanse literatuurprijs, Premio Herralde met zijn romandebuut 'Het zusje van Katia'. Zijn novelle 'El hueso que más duele' (1997) werd onderscheiden met de Premio Ramón J. Sender. In 2008 werd zijn roman 'Het zusje van Katia' verfilmd door Mijke de Jong. Recent verscheen zijn boek 'Republiek van Licht' bij De Bezige Bij, waarmee Barba in 2018 de Spaanse Herralde-prijs won. 
 
CITYBOOKS In 2016 is het vierjarig partnerschap met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren ontstaan en kreeg Haarlem een bijzonder internationaal literair uitwisselingsprogramma. De Engelstalige titel citybooks verwijst naar het internationale netwerk van met name Europese steden waarin ook Haarlem is opgenomen. Vier auteurs verblijven in opeenvolgende jaren in Haarlem en verwerken hun ervaring in een citybook. Vanwege de bijzondere relatie van Haarlem met het stripverhaal zijn ook twee stripauteurs uitgenodigd om een visueel stadsportret te tekenen. Haarlem krijgt hiermee unieke stadsportretten van gerenommeerde auteurs en fotografen/tekenaars, toegankelijk voor een internationaal en breed publiek. Deze citybooks zijn gratis te lezen, beluisteren en te downloaden op www.citybooks.eu gepubliceerd als webtekst, e-book en als audioboek (mp3), in het Nederlands en in het Engels.

De tekst is HIER te lezen en te beluisteren in de originele Spaanse versie en in Nederlanse vertaling.