• Kunst en Cultuur moet volgens Jan van Eeden en Marianne Rietvink een plek krijgen in De Egelantier.

    Willem Brand
  • Willem Brand

'Maak van Egelantier Cultuurhuis 2.0'

HAARLEM Jan van Eeden en Marianne Rietvink overhandigden vrijdag 1 maart zo’n 350 handtekeningen op het stadhuis om de Egelantier weer op de raadsagenda te krijgen. Meer ruimte voor initiatieven uit de stad, schreef het college B&W in haar programma. Van Eden en Rietvink – de laatste deed hetzelfde met de Raaksplannen – maakten gebruik van het weinig in Haarlem gebruikte democratische middel, het burgerinitiatief. Daarvoor verzamelden ze ruim meer dan de honderd benodigde handtekeningen.

Willem Brand

Van Eeden: ,,Maak van de voorkant van De Egelantier geen hotel maar een cultuur- en debatcentrum en bouw aan de tuinkant woningen, daar komt ons plan op neer. Er moet een haalbaarheidsonderzoek komen. De Egelantier moet geen schip van bijleg worden, maar je moet ook niet zeggen dat cultuur alleen maar duur is. Zwolle en Leeuwarden laten zien dat cultuur de stad ook geld oplevert".

Van Eeden: ,,Er zijn een aantal argumenten om de verkoop stil leggen. De hotelliers hebben gezegd dat de bezettingsgraad te laag is. En de gemeente heeft zelf een hotelnota gemaakt waarin staat dat we niet Amsterdam achterna moeten en het centrum niet moeten overvoeren met hotels. Wij willen het woonklimaat versterken met interessante cultuurbestemmingen. Wees zuinig met de verkoop van erfgoed voor korte termijn gewin".

In Cultuurhuis Egelantier 2.0 zou plek voor komen voor De Pletterij, Nieuwe Vide (die over twee jaar dicht moet) en het Frans Hals Museum (dat moeilijk zit met de Verweijhal). Om aan geld te komen kan de gemeente van de huidige Pletterij aan de Lange Herenvest woningen (laten) maken. Met de opbrengst van woningen aan de tuinkant en geld van particuliere fondsen moet het haalbaar zijn, denkt Van Eeden.

Van Eeden hekelt het gemeentelijke beleid van ‘laten verpauperen en dan verpatsen'. ,,Wees verstandig voordat je het tafelzilver wegdoet, zeggen wij. Ja, we zijn laat maar nog niet te laat".