Lokalen boos over restzetelverdeling

HAARLEM De lokale politieke partijen zijn het niets eens met de manier waarop de restzetels in Haarlem zijn verdeeld na de verkiezingen van vorige maand. Jouw Haarlem, de Actiepartij, OPH en Hart voor Haarlem hebben een brief gestuurd naar de Tweede Kamer waarin ze oproepen om het kiesstelsel te hervormen door middel van een wetswijziging. Daarnaast vragen de raadsleden waarom de restzetelverdeling in kleinere gemeenten zo anders wordt berekend dan in de grotere steden.

In Haarlem worden restzetels verdeeld op basis van een gemiddeld aantal stemmen. Dit is anders dan in kleinere gemeenten met minder dan negentien zetels in de raad, waar wordt gekeken naar de partijen die de grootste hoeveelheid stemmen hebben overgehouden. Volgens de kleinere, lokale partijen is de uiteindelijke zetelverdeling daardoor niet meer een kloppende afspiegeling van het kiesstelsel. Groenlinks heeft tijdens de laatste verkiezingen negen zetels weten te halen, twee daarvan zijn restzetels. Ze kregen in totaal 13.474 stemmen, wat dus in feite betekent dat elke zetel van Groenlinks 1497 stemmers achter zich heeft. De Actiepartij heeft één zetel maar was tijdens de verkiezingen goed voor 2727 stemmen. Op deze manier wordt volgens de afzenders van de brief het principe van evenredige vertegenwoordiging eigenlijk niet goed doorgevoerd. Kleinere partijen in Haarlem kregen tussen de 791 en 920 stemmen meer dan er nodig zou zijn voor de enkele zetel die ze hebben gekregen. Geen van hen hebben een van de zes restzetels gekregen die Haarlem te verdelen had. Deze partijen zijn volgens de afzenders van de brief benadeeld door de kieswet, en de stemmers blijven daardoor volgens hen technisch onvertegenwoordigd in de Haarlemse gemeenteraad.

Volgens Louise van Zetten, Moussa Aynan, Gertjan Hulster en Frans Smit, leiders van de Haarlemse lokale partijen zou het daarom logischer en eerlijker zijn om ook in de grote steden de restzetels de verdelen door te kijken wie er met het overtollige aantal stemmen het dichtst bij de kiesdeler zit.