• Peter van Barneveld, scheidend bestuursvoorzitter van het Spaarne Gasthuis, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

    Michel van Bergen

Lintje voor Peter van Barneveld

HAARLEM Peter van Barneveld (66), scheidend bestuursvoorzitter van het Spaarne Gasthuis, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Jos Wienen reikte hem donderdag 31 mei de bijbehorende versierselen uit tijdens het symposium 'Leiderschap in de zorg' in de kleine zaal van de Philharmonie.

Van Barneveld heeft zich in zijn lange medische loopbaan bijzonder verdienstelijk gemaakt voor de kwaliteit van de klinische zorg in de regio Haarlem. Daarbij stond altijd de menselijke maat van de zorg voorop. Als arts wist Van Barneveld altijd de mens achter zijn patiënten te vinden. Voor hem moest de kwaliteit van zorg en alles wat er bij kwam kijken dan ook in dienst staan van die patiënt. Als gerenommeerd longarts verlegde hij zijn inzet in dit werkveld sinds medio jaren '80 gaandeweg naar bestuurlijke functies. Sinds 2011 stond hij als voorzitter van de raad van bestuur van het Kennemer Gasthuis mede aan de basis van het fusieproces van dit ziekenhuis met het Spaarne Ziekenhuis.

Door zijn kunde, ervaring, bevlogenheid én mensgerichte benadering heeft Peter van Barneveld sterk bijgedragen aan het slagen van deze fusie, waarmee twee middelgrote ziekenhuizen met totaal meer dan 300 specialisten en 4100 personeelsleden tot één nieuw toekomstbestendig ziekenhuis zijn samengevoegd. De nieuwe raad van toezicht benoemde Peter van Barneveld vervolgens tot bestuursvoorzitter van het Spaarne Gasthuis, een topklinisch ziekenhuis met locaties in Haarlem-Noord, Haarlem-Zuid, Hoofddorp en Heemstede. De missie van Peter van Barneveld bleef, ook in zijn bestuurlijke functies, het bieden van de mensgerichte zorg. Dat was voor hem het belangrijkste uitgangspunt voor het grote ziekenhuis. Daarnaast heeft hij als bestuursvoorzitter een nieuwe richting aan het Spaarne Gasthuis gegeven, waarbij persoonlijk leiderschap van elke medewerker voorop stond.

Onder het voorzitterschap van Peter van Barneveld hebben het Kennemer Gasthuis (2013) en later het Spaarne Gasthuis (2016) de accreditatie van het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) behaald. In 2015 werd het Kennemer Gasthuis, eveneens onder het voorzitterschap van Peter van Barneveld, ook verkozen tot het beste ziekenhuis van Nederland in de ziekenhuis Top 100 van het AD.