• Eigen Foto

Ligconcert Jeroen van Veen in De Koepel

HAARLEM In De Koepel, de voormalige gevangenis, vindt zaterdag 13 oktober vanaf 20.30 uur een bijzonder ligconcert plaats. Te midden van de werken van de expositie 'Arhitectural Healing' speelt Jeroen van Veen op zijn vleugel werken van de Italiaanse componist Ludovico Einaudi. De liggende concertgasten hebben tijdens het minimalistische concert uitzicht op de speciaal verlichte koepel van deze monumentale koepelruimte. Het ligconcert maakt onderdeel uit van de manifestatie 'Open de Koepel – Architectural Healing' en vindt eenmalig op deze locatie plaats. De gevangenis wordt na de manifestatie gesloten voor een rigoureuze verbouwing.

Voor de expositie Architectural Healing zijn kunstenaars uitgenodigd om in de koepelgevangenis hun kunstwerken te tonen en performances uit te voeren. De expositie is onderdeel van de manifestatie 'Open de Koepel – Architectural Healing'. "Voor de manifestatie worden het plein en de cellen rond de Koepel opengesteld voor diverse kunstenaars. Het ligconcert vindt plaats midden in die ruimte," vertelt Ynte Bakhuizen, kwartiermaker van de stichting 'Open de Koepel'. "De variëteit aan kunstwerken in het gebouw, dat eerder dienst heeft gedaan als strafgevangenis en asielzoekerscentrum, zorgt voor een rauwe en markante sfeer. Die karakteristieke historie geeft het ligconcert® een extra dimensie."

De voormalige strafgevangenis in Haarlem is een van drie koepelgevangenissen in Nederland; de andere twee staan in Breda en Arnhem. Justitiearchitect Willem C. Metzelaar (1849 – 1918) baseerde zich op het ontwerp van deze jongste koepelgevangenis op de ontwerpen van zijn vader Johan Frederik Metzelaar (1818 – 1897), die de koepelgevangenissen in Breda en Arnhem ontwierp. Nadat strafgevangenis de Koepel van Haarlem in 2016 werd gesloten is het gebouw tijdelijk gebruikt als opvangcentrum voor Syrische vluchtelingen. Op 13 oktober doet de strafgevangenis dienst als concertzaal.

De rustgevende en spirituele composities van Ludovico Einaudi kregen vooral bekendheid door de compositie die is gebruikt als soundtrack voor de film Intouchables (2011). Einaudi maakt in zijn muziek veel gebruik van snaarinstrumenten, waaronder de (elektrische) piano en harp. Zijn composities hebben op veel mensen een therapeutische uitwerking en alhoewel hij een heel eigen stijl heeft, noemt men hem vaak een minimalist.


Het The Best of Einaudi concert op zaterdag 13 oktober begint om 20.30 uur. De deuren van de gevangenis gaan een uur voor aanvang open. Informatie is te vinden op https://www.theaterkantoor.nl/ligconcert-einaudi-haarlem/. Voor het comfort nemen bezoekers een eigen matje en dekentje mee.