• Archief

Lezing over Coornhert en Willem van Oranje

HAARLEM In het kader van het Coornhertjaar Haarlem 2018 houdt Wim Cerutti vrijdag 13 juli vanaf 20.00 uur in het stadhuis een lezing: 'Willem van Oranje, Coornhert en de Opstand tegen Spanje'. 

De Haarlemse historicus en publicist Cerutti, die voorzitter is van de Stichting Coornhertjaar Haarlem 2018, komt met enkele nieuwe inzichten over de leider van de Opstand van de Nederlanden tegen Spanje: Willem van Oranje, de Vader des Vaderlands.  Ook schetst hij een helder beeld van het multi-talent Coornhert, die schrijver was, drukker, uitgever, theoloog, filosoof, humanistisch geleerde en stadssecretaris van Haarlem. Coornhert is ook een aantal jaren een van de topadviseurs geweest van Willem van Oranje en heeft Oranje met zijn denkbeelden over vrijheid en tolerantie beïnvloed.  

13 juli -de dag van de lezing-  is een uiterst belangrijke datum in de Haarlemse geschiedenis. Het beleg van Haarlem door de Spanjaarden eindigde op 13 juli 1573. Toen pas gaf de uitgeputte en uitgehongerde stad zich over. Haarlem zou, ondanks het feit dat de stad zich moest overgeven, door de zeven maanden volgehouden strijd, toch een heldenrol hebben gespeeld want, - zo is wel beweerd-  'voor Haarlem zouden de krachten van de Spaanse monarchie zijn weggevloeid' en daarom konden later Alkmaar en Leiden een beleg weerstaan. Haarlem als redder en grondlegger van de natie! Ook op  het Beleg zal Cerutti ingaan, waarbij hij ook de Spaanse kant belicht.

De lezing van Wim Cerutti, wordt gehouden in de Gravenzaal van het stadhuis. Inloop met koffie/thee vanaf 19.30 uur. Na de lezing volgt een korte rondleiding door enkele vertrekken die er in de tijd van Coornhert al waren. De toegang tot de hele avond is gratis en van tevoren opgeven is niet nodig.