• Archief

Lezing Inge de Bever over moeders

HAARLEM In de Boekenweek die als motto heeft 'De moeder de vrouw' – naar het gelijknamige gedicht van Martinus Nijhoff – geeft Inge de Bever vrijddag 29 maart vanaf 20.00 uur in de Kennemer Boekhandel (Kleverparkweg 3) een lezing over haar autobiografische roman 'Moederland', waarin haar relatie met haar Turkse schoonmoeder centraal staat.

Een jonge Nederlandse studente trouwt in 1980 met een Turk en komt daardoor in aanraking met een ander land, een andere cultuur, taal en samenleving. Wat betekent dat voor haar leven? Hoe verovert ze een plek binnen haar Turkse schoonfamilie, hoe ervaart ze het reilen en zeilen van alledag in Turkije? Wat valt haar op, wat maakt ze mee, en hoe verandert dat in de loop van bijna vier decennia? De rode draad in het boek is de relatie tussen de hoofdpersoon en haar Turkse schoonmoeder. Hoewel de persoonlijke en cultuurgebonden verschillen aanvankelijk groot lijken, blijken er gaandeweg toch veel overeenkomsten te zijn tussen deze vrouwenlevens. Vanuit het gedeelde besef dat vrouwen overal te maken krijgen met dezelfde dilemma's, maken argwaan en behoedzaamheid plaats voor waardering en solidariteit.


In haar autobiografische roman 'Moederland' laat Inge de Bever een huwelijk en een leven zien in twee landen en culturen. Een rijk boek vol opmerkelijke, grappige en aangrijpende gebeurtenissen en personages, waarin het vreemde vertrouwd wordt en uiteindelijk heel herkenbaar blijkt te zijn. In een prachtige stijl, vaak humoristisch, soms poëtisch en ontroerend, komen grote levensthema's bijna terloops voorbij.

Voor de lezing wordt een bijdrage van 7,50 euro gevraagd. Aanmelden kan via 023-5251944 of info@kennemerboekhandel.nl.