• Eigen Foto

Leren vallen voorkomen met cursus

HAARLEM Dinsdag 11 september is er een gratis informatiebijeenkomst voor de cursus 'In Balans'. Een cursus voor senioren die graag lang zelfstandig willen wonen en op een actieve manier hun dagelijkse bezigheden willen blijven doen. De bijeenkomst vindt van 10.30 tot 12.00 uur plaats in De Wijzer, MGR Huiberschool (Vilniusstraat 2).

Cokky Bentvelsen en Marijke Smit zijn twee ervaren docenten die sinds 6 jaar de 'In Balans' cursus op verschillende locaties in Haarlem geven. Ze vertellen met veel enthousiasme waarom deze cursus zo belangrijk is en waarom de behoefte zo groot is. ,,De vergrijzing speelt natuurlijk een rol. De ouderen willen liefst zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen en dat is ook het beleid van de overheid. Door deze ontwikkelingen is het belangrijk dat ouderen zo lang mogelijk fit en gezond blijven en daar speelt deze cursus op in. Want je hebt een hoger risico op vallen als je ouder wordt, je gaat moeilijker bewegen". Een valongeluk kan veel gevolgen hebben. ,,De cursus geeft senioren inzicht in de oorzaken van vallen. Dit gebeurt namelijk meer binnenshuis dan buiten en vaak door struikelen of evenwicht verliezen, iets wat veel deelnemers niet hadden gedacht. Het spreekwoord 'een ongeluk zit in een klein hoekje' blijkt dan meer dan waar."

Valpreventie is een cursus waarin senioren leren om letterlijk stevig op hun benen te staan en welke maatregelen ze kunnen nemen om vallen te voorkomen. De oorzaken van vallen worden besproken, tips en eenvoudige maatregelen worden gegeven om onveilige situaties in huis te verbeteren. Daarnaast is er voorlichting over gebruik van een rollator en wandelstok. Al deze praktische onderwerpen, en nog veel meer, komen aan bod. ,,En alles met een gezonde dosis humor". De cursus start op 18 september en kost voor achttien bijeenkomsten 30 euro voor Haarlemmers, dit bedrag is inclusief boek.

Als iemand een keer gevallen is of bang is om te vallen, dan wordt de kans op vallen vergroot. Door de cursus krijgen de deelnemers meer zelfvertrouwen, ze worden sterker en hun balans verbetert, waardoor het risico op vallen vermindert. Cokky: "Er ontstaat een positieve spiraal van actiever zijn en meer kunnen ondernemen. We zien bijvoorbeeld deelnemers makkelijker opstaan uit de stoel, een grotere afstand kunnen lopen, deelnemers die weer de bus durven pakken en sommigen gaan weer op de fiets. Dat is wat wij willen bereiken." "Daarnaast is het ook een gezellig samen zijn" zegt Marijke, "senioren maken nieuwe contacten met andere mensen uit de wijk."

De cursus valpreventie In Balans bestaat uit 18 lessen. De eerste drie bijeenkomsten bestaan uit een combinatie van theorie en oefeningen, met ruimte voor uitwisseling van tips en trucs. Vanaf de vierde les bestaat de training uit praktische oefeningen voor verbetering van balans en spierkracht. "We krijgen na afloop altijd veel positieve reacties. Vaak willen de deelnemers de cursus nog een keer volgen" voegt Cokky toe. Marijke: "Dat is natuurlijk heel mooi maar het is ook goed dat senioren dan voor andere beweegvormen of een sport kiezen. Er is in Haarlem een uitgebreid Bewegen 50+ aanbod waar senioren een ruime keus hebben uit verschillende sporten, van bowlen tot fitness en van Meer Bewegen voor Ouderen (MBVO) tot Dansfit.

De informatiebijeenkomst op dinsdag 11 september is gratis en vrijblijvend, na afloop is de inschrijving voor de cursus. Er is een maximum aantal deelnemers. De kosten zijn laag gehouden om het voor zoveel mogelijk senioren toegankelijk te houden. Voor HaarlemPas houders is de cursus helemaal gratis. Veel zorgverzekeraars vergoeden (deels) de kosten van de cursus. Meer informatie over de cursus op: sportsupport.nl.