• Wesley Eenjes
  • Wesley Eenjes
  • Wesley Eenjes

Leerlingen basisschool maken kennis met techniek

HAARLEM Ongeveer zeshonderd leerlingen uit groep 8 van basisscholen in Haarlem waren op vrijdag 25 januari op bezoek in de 3D Makers Zone voor de Haarlem Techniekdag. In uiteenlopende workshops werd een tip van de 'toekomstsluier' opgelicht. Hoe werkt programmeren of hoe zorg je ervoor dat de schakeling van een lamp werkt? Hoe werkt zonne-energie?

Dagelijks horen we van tekorten aan personeel in techniek, ict en wetenschap. Dat terwijl techniek en technologie steeds meer en overal aanwezig is en dit zal in de toekomst enkel toenemen. De baankansen na het volgen van een opleiding in de techniek of technologie zijn dan ook hoog. Regionale scholen, bedrijven en gemeenten hebben zich daarom verbonden in een regionaal samenwerkingsverband Smart Makers Education. Vanuit deze samenwerking organiseren zij de Haarlem Techniekdag om kinderen op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met een beroep in techniek of ict.

Tijdens de Haarlem Techniekdag werden de leerlingen in drie rondes verdeeld over vijftien verschillende workshops. Iedere leerling heeft drie workshops gevolgd, om op die manier kennis te maken met techniek. In uiteenlopende workshops werd een tip van de 'toekomstsluier' opgelicht. Hoe werkt programmeren of hoe zorg je ervoor dat de schakeling van een lamp werkt? Hoe werkt zonne-energie? Een kijkje in de wereld van installatietechniek en transport en logistiek. Autootjes maken die rondrijden op zonne-energie bij autotechniek. Natuurlijk was er ook aandacht voor de klassieke techniek zoals timmeren, zagen of lassen en er werd dan ook druk geknutseld. En nog veel meer!

Naast de verschillende opleidingen die aanwezig waren, hebben ook de bedrijven van Installatiewerk Noord-Holland, OTIB en Bouwmensen Midden-Holland workshops gegeven. ,De bezoekende leerlingen zijn nog zo enthousiast en blanco", aldus de begeleiding. ,,Studenten vinden het leuk om de leerlingen te ontvangen en te begeleiden. Daarnaast doen zij hun uiterste best om de leerlingen een goede indruk te geven van wat techniek precies inhoudt". OTIB was aanwezig met hun uitgebreide techniekbus en een hele bijzondere workshop waarbij interactieve oefeningen met de sport Akido werden gecombineerd met het programmeren van robots.

Om te zorgen dat de leerlingen de workshops goed konden volgen, hielpen de studenten van de opleiding Onderwijsassistenten van het Nova College in Haarlem een handje mee. Zij ondersteunde de workshopgevers en hielpen de kinderen bij de vele diverse workshops.