• Willem Brand
  • Alle tien de gevelstenen bij elkaar, linksboven de nieuwste in de serie.

    Willem Brand

Laatste stripgevelsteen onthuld

HAARLEM Initiatiefnemer Martin Busker liep afgelopen week zo trots als een pauw rond in de Bijwagenstraat. Zojuist heeft Gerrie Hondius de laatste van de tien strip-straatnaam-gevelstenen onthuld.

Het was Hondius die toen de wijk Remise niet meer dan een plan was en potentiële bewoners in een tent samenkwamen mét een zandtekening het idee wereldkundig maakte. Haar steen ging als laatste in een hoekhuis Blauwe Tramstraat/Bijwagenstraat. Het had enige voeten in aarde. De zes bewoners vonden het geen toegevoegde waarde hebben, vertelt Busker met enige schroom. Want op het project ‘Openbare Kunst in de Wijk’, uniek in Nederland, past geen smetje.

Het liefst had Martin er twee per straat gehad, aan het begin en aan het eind. En als je het er nou toch over hebt, hij had zelfs de hoop dat bewoners van het kleinste wijkje van Haarlem zo geïnspireerd zouden raken dat ze op hun huis een Asterix, Obelix, Suske of Wiske zouden willen. Overigens stond de steen van de Bijwagenstraat drie maanden tentoongesteld in het Architectuur Museum en werd die pas op de dag van de onthulling in de muur gemetseld!

De wijk Haarlem-Zuidwest telt acht nieuwe straten. Op elk van de acht stenen staat een bus of tram waarin in, op, naast of overheen het bekendste stripfiguur van de tekenaar staat. Toon van Driel tekende eerst Dirk van FC Knudde met achter het doel de tram. Maar dat was driedimensionaal een halte te ver. Dus tekende Toon pinguïns die altijd wat meemaken in de Blauwe Tram.

Theo van den Boogaard tekende tweemaal voor Sjef van Oekel. Als de presentator van de gelijknamige VPRO-show poetst hij de Leylandbus. Minder snel zullen mensen de jonge Sjef herkennen, die met het Ceintuurbaantje speelt. Busker kwam op het idee voor een ‘stripstraatnaamwijk’ dankzij de NZH-posters van Van den Boogaard die ooit in de stad hingen. Neem toch de bus, was de boodschap. Nu zijn de gebeeldhouwde bussen en trams vooral een ritje door de nostalgische remise.