• Henk van Ommeren

Laatste kinderburgemeester Haarlemmerliede en Spaarnwoude van start

HALFWEG Sinds het 150-jarig bestaan van Haarlemmerliede en Spaarnwoude kent deze gemeente een kinderburgemeester. Vrijdag 22 september, tijdens de viering van het 154-jarig bestaan, werd de vijfde en tevens laatste geïnstalleerd: Nikki Koot uit Halfweg.

Na het besluit om een kinderburgemeester aan te stellen, werd Spaardammer Casper Dirkx in 2013 als eerste benoemd. In deze functie wordt de burgemeester bij een aantal officiële gelegenheden vergezeld. Tevens heeft hij of zij de mogelijkheid om zelf met ideeën of alternatieven te komen. Dat is volgens Pieter Heiliegers 'nog best lastig' voor kinderen van 10 of 11 jaar.

JURY De selectieprocedure was eenvoudig. Leerlingen van de groepen 7 en 8 van alle basisscholen in de gemeente mochten aangeven waarom zij kinderburgemeester willen zijn. Een jury bepaalde vervolgens wie de beste ideeën had. In 2014 was dat Zarah Boeré uit Spaarndam en in 2015 Dave Esselman, eveneens afkomstig uit Spaarndam. Pas in 2016 trad een kinderburgemeester uit Halfweg aan. Na een vlammend betoog over onder meer een openluchtzwembad werd Puck Zomer gekozen.

Vanwege het feit dat de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude op 1 januari 2019 fuseert met de gemeente Haarlemmermeer was dit de laatste benoeming. Eind juli kondigde de gemeente al aan, dat deze kinderburgemeester een aantal maanden langer in functie blijft, namelijk tot het moment van de samenvoeging. Scholieren met belangstelling dienden vragen te beantwoorden. Wat vind jij belangrijk op de plek waar je woont? Wat maakt dat jij het daar fijn vindt? Word jij de laatste kinderburgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude? De inzendingen mochten gaan over bijvoorbeeld het dorp, het buitengebied, veiligheid, sport, recreatie of uitgaan. Kandidaten werd verzocht te laten weten wat moet blijven en/of wat niet weg mag na de fusie. En vooral ook: waarom dit belangrijk wordt gevonden. Ze waren vrij hun inzending op een eigen manier in te vullen. Dat kon door middel van een vlog, blog, opstel, foto, kunstwerk, Prezi- of PowerPoint-presentatie.

MILIEU Heiliegers maakte tijdens de bijeenkomst voor de viering bekend, wie zou worden aangesteld. Koot maakte met haar ideeën over het schoonhouden van het milieu de meeste indruk. Zij kreeg de bijbehorende ambtsketen omgehangen door voorgangster Zomer. Vooraf was ze best wel zenuwachtig: ,,Pas na het moment dat ik het papier moest ondertekenen, en met de ambtsketen om, was het over. Ook bij de toespraak die ik moest houden, was ik niet meer zo zenuwachtig. De reden dat ik dit wel wil doen is, dat ik graag wil weten wat er in het dorp gebeurt. Misschien kan ik dan wel dingen bedenken om zaken te verbeteren. Ik ben vooral tegen milieuvervuiling. Als ik zie dat iemand op school iets op de grond gooit, zeg ik er wat van. Desnoods ruim ik het zelf op. Mijn vader is ook altijd bezig met het milieu. Regelmatig gaat hij rommel opruimen.''