• Diverse kunstzinnige uitingen zijn ook dit jaar weer te zien.

    Willem Brand

Kunstroute in de Vijfhoek

HAARLEM De Vijfhoek staat tijdens de Pinksterdagen bol van de kunst en poëzie tijdens de dertiende editie van de Vijfhoekkunstroute. Dit evenement is niet vergelijkbaar met welke kunstroute of kunstbeurs dan ook en is daardoor één van de schatten van Haarlem, in de mooiste wijk van de stad. Een goede vijftig locaties doen van 18 tot en met 21 mei mee aan de kunstroute. Een volledig overzicht van alle locaties en deelnemers is te vinden op vijfhoekkunstroute.nl.

De organisatie van de Vijfhoekkunstroute heeft geen last van triskaidekafobie, ofwel angst voor het priemgetal dertien. ,,Ook al is 13 een ongeluksgetal en heeft het woord 'ongeluksgetal' 13 letters, wij 'bijgeloven' daar niet in", zo laat een woordvoerder weten. Een goede zaak, want de dertiende editie van het kunstzinnige evenement staat voor de deur. Vrijdag 18 mei wordt rond 19.45 uur afgetrapt met een spannende parade vanuit de Kunstkelder (Drossestraat 2). Als alles volgens de planning verloopt, je weet maar nooit met een ongeluksgetal als 13, komt de parade rond 20.15 uur aan in de Nieuwe Kerk (Nieuwe Kerksplein 1). Hier wordt de Vijfhoekkunstroute op mythische wijze geopend.

Omdat de Vijfhoekkunstroute plaatsvindt tijdens de pinksterdagen, kanmen zaterdag, zondag én maandag genieten van vele vormen van kunst en poëzie bij gastruimtes, ateliers, galeries, winkels, de bibliotheek en traditiegetrouw natuurlijk het Proveniershof. Daar is een overzicht te zien van nummers 13 in de Vijfhoek. Zou dat nou ongeluk brengen? Wonen op nummer 13? De bewoners vertellen het aan wie er interesse in heeft.

Alle deelnemende adressen aan de Vijfhoekkunstroute zijn terug te vinden op de plattegrond in de catalogus, die onder andere verkrijgbaar is in de Nieuwe kerk. Ook is een overzicht te vinden op vijfhoekkunstroute.nl, zodat een route uitgestippeld kan worden. En voor wie gewoon op de gok een kijkje wil nemen, bij alle deelnemers staat een ladder buiten tegen de muur. De vraag is natuurlijk wie daar onderdoor durft te lopen.

De organisatoren besluiten: ,,Trek u niets aan van zwarte katten, ladders en gebroken spiegels op uw pad! Maar het kan vast geen kwaad om een klavertje vier, konijnenpootje of hoefijzer bij u te dragen".