• Suzanne de Wit gaat in de Immanuelkerk aan de slag.

    Suzanne de Wit

Kunstfestival in de kerk

HAARLEM/SPAARNDAM Eén van de grootste kunstfestivals in Nederland vindt tussen 10 en 21 mei plaats: Feest van de Geest. De Haarlemse regio doet ook weer mee, dit keer met maar liefst elf kerken tussen Heemstede en Velsen Zuid.

,,Kunst en religie zijn beide 'talen', waarin mensen iets proberen uit te drukken van wat hen beweegt", laat voorzitter Pieter Terpstra weten. ,,Zij zoeken naar woorden en beelden die laten zien wat eigenlijk niet te zeggen valt. Vanouds waren zij dan ook nauw aan elkaar verbonden. Zeker in West Europa was kunst lange tijd kerkelijke kunst. Dat is tegenwoordig veel minder het geval. Ik zou bijna 'gelukkig' zeggen, want nu kunnen zij elkaar inspireren en het gesprek met elkaar aangaan".

Dat is in ieder geval zo bij het Feest van de Geest, dat voor de tweede keer in de Haarlemse regio plaatsvindt. In elf kerken tonen elf kunstenaars een nieuw werk dat zij speciaal voor deze gelegenheid hebben gemaakt. Naast hun eigen bronnen zijn zij geïnspireerd door het gebouw waar het werk wordt getoond, door de gemeenschap die daar huist en door het verhaal van Pinksteren. Deelnemende kerken zijn In Haarlem de Fonteinkerk (Schoterweg 14), Immanuelkerk (Van Egmondstraat 5), Mariakerk (Rijksstraatweg 355), Pelgrimkerk (Stephensonstraat 1) en Groenmarktkerk (Nieuwe Groenmarkt 14). In Spaarndam doet de St. Adelbertuskerk (Ringweg 30) mee. Maandag 7 mei werd Feest van de Geest geopend door Joke Breemouer , directeur Kunstlijn Haarlem. De opening werd gehouden in de Mariakerk aan de Rijksstraatweg 355.

De kerken en kunstenaars heten iedereen welkom om één of meerdere plekken te bezoeken en het werk te bekijken. Ook de kerken zijn het bewonderen waard: van heel oude, monumentale kerkgebouwen, tot moderne heringerichte kerkzalen. De kerken zijn donderdag 10 mei, zaterdag 12 mei en zondag 13 mei geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Ook in de week erop zijn er nog mogelijkheden tot bezichtigen. Meer informatie over het festival en alle deelnemers: www.feestvandegeest.nl.