• Eigen Foto

Zeldzame platencollectie te zien in Kleinste museum

HAARLEM Het Kleinste museum van Haarlem (Gedempte Oude Gracht 119) herbergt vanaf zaterdag 7 september een deel van de platencollectie van Bruno Truyens, eigenaar van de Haarlemse lp- en cd-zaak Bruno Klassiek. Te zien zijn unieke albums met vooral klassieke- en jazz muziek. De lp's vallen op door hun bijzondere vormgeving en zeldzaamheid. De feestelijke opening van deze tentoonstelling is op 7 september om 17.15 uur. De lp's zijn te zien tot en met 4 november.

De verzameling van Bruno Truyens betreft vooral klassieke en jazz-lp's uit de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. De lp-hoezen werden vaak door beroemde kunstenaars ontworpen zoals Jean Cocteau en Salvador Dali. In het Kleinste museum toont Truyens voorbeelden van hoezen waarbij beeldend kunstenaars samenwerkten met klassieke muziek-ensembles zoals Les Six. Truyens heeft ook een aantal lp's van het legendarische Blue Note label in zijn collectie. Deze ontwerpen van Red Miles, waarbij vooral de kleurige typografie en de uitsnede van de foto opvallen, zijn na 60 jaar nog steeds een standaard voor hedendaagse ontwerpers.

In de verzameling van Truyens speelt een nostalgisch verlangen naar kwaliteit een grote rol. Veel van zijn lp's werden vroeger in zijn ouderlijk huis gedraaid. Het draaien van platen is voor Truyens een rituele handeling waarbij de luisteraar, volgens hem, aandachtiger is dan een luisteraar die alleen online muziek tot zich neemt. Kwalitatief is het geluid op een lp, volgens Truyens, veel beter dan muziek van een doorsnee online streamingdienst die hij betitelt als ''prut''.

Naast de handel in lp's en cd's is Bruno Truyens ook actief als concertorganisator en is de programmeur van het klassieke muziekfestival Klaterklanken. In juli ontving hij de Henny Hogenbijlprijs voor zijn tomeloze inzet voor klassieke- en jazz muziek. Op 30 september is er in de Philharmonie Haarlem een feestconcert ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van zijn winkel.

Het Kleinste museum van Haarlem presenteert tien keer per jaar een unieke verzameling van min of meer bekende Haarlemmer(s). Het museum is onderdeel van Kunst centrum Haarlem en 24 uur per dag toegankelijk vanaf de stoep. Kunst centrum Haarlem is al bijna 50 jaar het centrum voor kunstuitleen in de regio Kennemerland. De collectie bestaat uit meer dan 6000 kunstwerken. Het kunstcentrum heeft ook winkel met design en gebruiksvoorwerpen. Naast de kunstuitleen en winkel presenteert Kunst centrum Haarlem regelmatig exposities en organiseert bijeenkomsten met kunstenaars. De tentoonstellingen zijn altijd gratis toegankelijk.

Voor meer informatie: www.kunstcentrum-haarlem.nl