• Ewa Cwikla

Van Gouden Eeuw naar Groene Eeuw bij Galerie Bakenes

HAARLEM het pand van Galerie Bakenes (Bakkenessergracht 70) bestaat 400 jaar en dat wordt het hele jaar door gevierd met exposities die starten in de Gouden Eeuw en eindigen in de huidige tijd; De Groene Eeuw. Er is in 400 jaar, van Gouden Eeuw tot nu, enorm veel veranderd. Maar onze diepe collectieve behoeften zijn dit niet. De natuur, kunst, elkaar ontmoeten en verbinding ervaren: het verlangen hiernaar is diep geworteld. Afgelopen weekend werd de eerste expositie geopend, met werk van fotograaf Ewa Cwikla. In haar portretten zoekt Cwikla naar emotie en het mooiste licht, wat ons doet denken aan de schilderkunst van de Gouden Eeuw.

Galerie Bakenes is geen gewone galerie. Annemarie van Doorn, de eigenaresse, hoopt dat deze tijd straks de geschiedenis in gaat als de Groene Eeuw en wil hier als galerie een bijdrage aan leveren. "Wonen en werken in een pand van 400 jaar oud, in het oude centrum van Haarlem, versterkt het besef dat wij slechts tijdelijk op deze wereld zijn. Dat materieel bezit feitelijk geen waarde heeft. En dat we met elkaar moeten zorgen voor de generaties die na ons komen en hierop bewuste keuzes moeten maken."

De galerie is geopend op zaterdagen en zondagen van 15.00 tot 18.00 uur en op afspraak via galeriebakenes@gmail.com, Kijk voor meer informatie op www.galeriebakenes.nl