• Jaap Ploos van Amstel (links) in zijn atelier.

    Archief

Ploos van Amstel schenkt schilderij aan provincie

HAARLEM De Haarlemse kunstenaar Jaap Ploos van Amstel schenkt de provincie Noord-Holland het schilderij 'Laokoön en het Vlooienveld'. De 92-jarige schilder overhandigt donderdag 12 september het kunstwerk aan de commissaris van de Koning Arthur van Dijk in het Provinciehuis in Haarlem. Het schilderij biedt, gezien vanaf het Provinciehuis, zicht op de beeldengroep Laokoön in de voortuin van het Provinciehuis en het Vlooienveld in de Haarlemmerhout.

Tijdens de Open Monumentendagen staat het schilderij opgesteld in de hal van het provinciehuis. Daarna komt het schilderij te hangen in het deel van het provinciehuis dat voor het publiek toegankelijk is.

De provincie heeft in de loop van jaren meerdere werken van Jaap Ploos van Amstel aangekocht, zoals een aantal schetsen van provinciegebouwen, die voorheen in griffietuin bij het Frederikspark hebben gestaan; het grote werk Noord-Hollands slagenlandschap gemaakt in de kenmerkende stijl van de kunstenaar; 'Porte Charretiere, verte' dat in het provinciegebouw aan het Houtplein hangt en 'Tafel met klokken' uit 1969.