• Archief

Natuurlijk Eigenzinnige expositie bij De Vishal

HAARLEM Van 14 december tot 5 januari is in de Vishal de tentoonstelling 'Natuurlijk Eigenzinnig' te zien. Negen kunstenaars leveren hierin een bijdrage aan de actuele discussie over de toekomst van deze wereld. Ieder op zijn eigen wijze in vorm, kleur en materiaalgebruik. Een ontdekkingsreis, waarin de krachten van de natuur zowel in stijl als in beleving tot uitdrukking komen. Els Hoekstra is curator van deze expositie. Vrijdag 13 december opent Marjan Scharloo, directeur van het Teylers Museum, de tentoonstelling om 17.00 uur.

Het gekozen onderwerp, hoewel vaak zo geïnterpreteerd, is niet zomaar een thema. De huidige 'revival' in het denken over de natuur houdt in, dat we terugkeren naar authentieke waarden en beelden. Na in Nederland bijna 75 jaar te hebben gewerkt aan een voornamelijk economische invulling van het bestaan, met als enig doel het verwerven van materiële welvaart, zijn we als mens pas de laatste jaren geconfronteerd met de nadelen van een dergelijk bestaan: het uitputten van natuurlijke bronnen, verlies van biodiversiteit, een onvoorstelbare ecologische teloorgang. Het besef dat het zo niet langer kan zonder onnoemelijke schade aan te brengen, houdt in dat we het leven een nieuwe invulling moeten geven. Maar welke? Kunnen we welvaart loslaten? Trekken we ons als mensen iets aan van het uitputten van levensbronnen? Hoe sta je als individu in dit soort processen?
 
Om daar inzicht in te krijgen zijn meerdere ateliers bezocht, gesprekken gevoerd, websites bekeken en is een wensenlijst opgesteld. Na het uitwisselen van ideeën is een groep kunstenaars gevormd voor wie het een prikkel is deze benadering van natuur vorm te geven. Aldus exposeren zij een ontdekkingsreis, waarin de krachten van de natuur zowel in stijl als in beleving tot uitdrukking komen.
 
Niet de eenling, maar de ideeën van een groep kunstenaars en hun werk kunnen een meerwaarde vormen in het duiden van dergelijke maatschappelijke processen. Verschillen in benadering zijn een intrinsieke bijdrage aan de discussie over de toekomst van deze wereld, waarbij instrumenten van de kunstenaar als vorm, kleur, materiaalgebruik en beleving de uitdaging invullen. Hierbij geïnspireerd door wetenschappelijke oude boeken in het Teylers Museum over o.a Alexander Humbold, Ernst Haeckel en Maria Sybilla Merian. Niet alleen het eindproduct, maar vooral de weg er naar toe is spannend.

 In de Kleine Zaal is van 14 december tot en met 5 januari het werk 'Tijdsdocument van één boom´ te zien van Iris Box.