• Suzie Bol

'Groen-goeroe' opent duurzame expositie

HAARLEM Maurits Groen van de WakaWaka Foundation opende maandag 28 oktober in het Haarlemse Kweekcafé de tentoonstelling 'Samen maken we een duurzame toekomst'. Een feestelijke bijeenkomst, die omlijst werd met muziek van Little Man and Friends en de Filistijnen.

Het thema duurzaamheid wordt hier getoond in kunstwerken en foto's van kunstenaars die fotograaf/curator Dik Bol in Nederland en Zimbabwe aan het werk zag met zogenoemde 'circulaire kunst'. Materiaal dat anderen beschouwen als afval. Bol, coördinator bij de Stedenband Haarlem-Mutare, vraagt met deze expositie ook aandacht voor de klimaatcrisis in Zimbabwe, waar extreme droogte er debet aan is dat waterkrachtcentrales geen energie kunnen leveren.

Groen vertelde tijdens de opening begeesterd over de WakaWakalampjes die werken op zonnecellen en ervoor kunnen zorgen dat kinderen veilig in het donker hun huiswerk kunnen maken. Een paar jaar geleden stuurde de Stedenband Haarlem-Mutare zeshonderd lampjes naar Mutarese scholieren.
De WakaWaka Foundation gaat in samenwerking met de gemeente in het voorjaar van 2020 op tien scholen een programma lanceren waarbij de 'Milieubende' interactief theater in de groepen 7 en 8 brengt. Groen hoopt dat via al die scholen rechtstreeks contacten met jongeren in ontwikkelingslanden gelegd kunnen worden.

De tentoonstelling, die nog tot eind 2019 te zien is in het Kweekcafé, laat ook het nieuwe onderwijsprogramma 'Een reis voorbij de evenaar' van de Stedenband zien. Het is de komende maanden ook het podium voor workshops van NME-Haarlem. Dik Bol is tijdens het Kunstlijnweekeinde (2 en 3 november) in het Kweekcafé aanwezig.

Voor meer informatie: www.kweekcafe.nl.