• Archief

Expositie in Raecks Café: 'Time4Art'

HAARLEM Onder de titel 'Time4art' exposeert de Haarlemse tekenaar en schilder Bert Maurits van 20 september tot en met 20 oktober een keuze uit zijn recente werk in de serie Raecks Café Kunstexposities. De opening van Time4art is vrijdag 20 september om 17.00 uur in Raecks Café (Raaks 1). De expositie is dagelijks gratis te bezichtigen.

Bert Maurits (Haarlem, 1960) is opgeleid als tekenaar en schilder aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten in Den Haag. Het vak van professioneel kunstschilder was overigens niet zijn eerste beroepskeuze. Hij is van oorsprong verpleegkundige en was 15 jaar werkzaam als groepsleider in de gezondheidszorg. Maar van jongs af aan hield Bert Maurits van tekenen en schilderen. Daarbij gaf hij zijn ogen goed de kost; zo maakten bijvoorbeeld de schuttersstukken van Frans Hals op hem als jonge jongen een overweldigende indruk.

Maurits' beslissing om op latere leeftijd naar de Academie te gaan en van tekenen en schilderen zijn beroep te maken, kwam dus niet uit de lucht vallen. En zo is het voortaan "Time4art", tijd voor kunst, en dat is aan zijn grote productie te zien. In het werk spelen, naast landschappen, vooral menselijke figuren naar model een rol. De modellen vallen officieel in de categorie 'portretten': een mens is het uitgangspunt voor de compositie. Maar omdat de emoties en gedachten van de schilder meespelen, is 'gelijkenis' van minder belang. De gezichten leiden een eigen leven. De huid gaat soms over in de achtergrond van het schilderij, de ogen en de mond worden een soort bakens op het doek. Zo zijn de onderwerpen onderhevig aan de expressie van de schilder en aan de lichamelijke arbeid, en de vrije, onverwachte streek, die 't schilderen zèlf toch in feite is.

Maurits maakt het zich daarbij niet gemakkelijk; hij schildert bijvoorbeeld op oude PTT-postzakken, een vorm van hergebruik van 'n degelijk materiaal, waarbij het doek zelf al geschiedenis en karakter heeft. Dat geldt ook voor het schilderen op oude Lp's, van het rasechte vinyl. Sommige worden voorzien van een uurwerk waardoor unieke, werkende kunstklokken ontstaan. Nu is het aan de bezoeker om "Time4Art" te nemen en de expositie in alle rust te bekijken.