• Eigen Foto

De Waag zet de tafel eens aan

HAARLEM Pieter Berkhout, kunstenaar, fotograaf en oprichter van de Kunstacademie Haarlem/Leiden opent zondag 8 december om 16.00 uur een bijzondere installatie in De Waag (Spaarne 30). De Vlaamse uitdrukking 'Zet de tafel eens aan' is het uitgangspunt van de installatie, het tweede Gesamtkunstwerk van JJAMMS. 

De installatie nodigt uit om stil te staan bij het dagelijks ritueel van de maaltijd. De eettafel waar het gezin dagelijks bij elkaar komt. Waar niet alleen gegeten wordt, maar ook gelachen, gehuild en ruzie wordt gemaakt. Het is het moment op de dag dat iedereen bij elkaar is, tegenover elkaar zit en aandacht voor elkaar heeft. Herinneringen, lege stoelen, soeplepels en rituelen vormen de basis van de installatie 'Zet de tafel eens aan'. De expositie is te zien van vrijdag 6 december tot en met zondag 29 december in Galerie de Waag. De galerie is geopend van 13.00 - 17.00 uur. Eerste en Tweede Kerstdag is de galerie gesloten. 

JJAMMS bestaat uit de vier kunstenaars Jos Franke, Aureen Harthoorn, Mariël Van Schravendijk en Sylvia Waterloo. Zij hebben elkaar ontmoet op de Kunstacademie Haarlem/Leiden. 
Vier individuele kunstenaars met verschillende disciplines en ideeën. Zij herkennen zich in elkaars werk en exposeren regelmatig gezamenlijk. De grootste uitdaging is echter om met elkaar aan één project te werken. Hier komen alle disciplines en ideeën bij elkaar. 

Jos Franke Voor Jos is de intentie en het proces van de kunstenaar gelijk aan dat van een wetenschapper. De noodzakelijke wens iets te laten zien, te laten ervaren van wat ervoor niet was. Werkelijkheden die zichtbaar worden door de inzet, vaardigheid en geduld van de kunstenaar. Het werk van Jos gaat over het zonder oordeel kunnen waarnemen van alles wat er is. Omdat naar zijn mening alles van evenveel waarde is. 

Aureen Harthoorn Het beeldende werk van Aureen ontstaat uit onderzoek naar bewuste of onbewuste waarnemingen. Dit kunnen haar eigen emoties, dromen en ervaringen zijn. Maar woorden of muziek kunnen ook een inspiratiebron zijn. Tijdens haar onderzoek gaat zij op zoek naar de ziel van haar waarneming. Bijvoorbeeld: hoe is het om een oorlogstrauma te hebben? Hoe is het om een boom te zijn? Hoe is het om deze geportretteerde man te zijn? 

Mariël van Schravendijk Het werk van Mariël bestaat uit familieportretten. Haar familiebanden strekken zich ver terug in de geschiedenis. En reiken vooruit, naar de onbekende toekomst. Zij onderzoekt hoe zij vorm kan geven aan de oneindigheid van de familie en de de posities van de verschillende familieleden. Mariël maakt installaties met objecten, spiegels, licht-/schaduw beelden, klein werk en foto's. 

Sylvia Waterloo In het werk van Sylvia speelt haar Caraibische achtergrond een grote rol. Haar schilderijen vertellen een verhaal van dingen die haar raken. De woorden macht, machteloosheid, onderdrukking en opstand zie je in haar werk terug. De meeste werken vormen series en ontstaan uit een combinatie van verschillende materialen als papier, karton en hout.