• Het foeilelijke schip Soeverein, partyschip voor vergaderingen en partijen, wordt nog mooi in de sneeuw.

    Jacques de Jong

De stad, het water en het licht in foto's

HAARLEM Oud-Volkskrant redacteur Jacques de Jong woont aan het Spaarne. Waar precies is aardig af te leiden uit de foto's die hij vrijwel allemaal vanuit zijn huis maakte. Het decor is elke dag anders, elk seizoen. Het verandert net zoals het zicht op het Spaarne steeds verandert.

De kleuren, de beweging, een zeilschip dat op de brug ligt te wachten, een zandschip dat langzaam voorbij trekt, de politie die aan de overkant blauwlichtend voorbij scheurt. Maar bovenal is het de hemel boven zijn uitzicht die de sfeer van elke dag bepaalt. Soms strakblauw waartegen de Bakenesser-toren helder wit afsteekt. Dan weer het loodgrijs waarin de Grote Kerk verdwijnt. En dan het licht van de zonsondergangen, in alle seizoenen. Dreigend zwart, blakerend rood, goudgeel zijn de tinten die de natuur royaal door het zwerk strooit. Soms is die ene kleur er maar heel even. Of die regenboog 's morgens om negen uur.

Het werd een sport die beelden vast te leggen, de stad, het water en vooral het licht. De Jong geeft in eigen beheer een fotoboek van 60 pagina's uit. Prijs: 12 euro. Voorlopig verkrijgbaar via jacquesdejong@hetnet.nl