• De koren moeten het publiek tijdens de kerstmarkt in de juiste sfeer brengen.

    Willem Brand

Koren zorgen voor kerstsfeer tijdens kerstmarkt

HAARLEM Het zijn weer drukke tijden voor Rudolf het rendier en zijn baas en ook voor de vele koren met kerstnoten op hun zang. Tijdens de Kerstmarkt kan het winkelend publiek even zijn hart ophalen tijdens het Kerstkorenlint. er wordt onder andere door koren gezongen in de Bakenesserkerk, Grote of Sint Bavokerk, Janskliniek en het Rosenstock-Huessy Huis.

Willem Brand

Dirigente Marianne Hopman doet mee met Harlem Jive en Haarlem Shuffle. Beide koren hebben al jaren een kerstprogramma. De kerstshow ‘Snert met Kerst’ van Harlem Jive een week erna in het Seinwezen is helaas al uitverkocht, vertelt Hopman. Opvallendste lied van dat koor (dat nog mannen zoekt) is het voor stemmen bewerkte ‘Dance of the Sugar Plum Fairy’ uit de Notenkraker Suite van Tsjaikovski. ,,Omdat het zo lekker kersterig klinkt".

Popkoor Haarlem Shuffle dat ook elk jaar een kerstproject heeft, brengt een combi van traditionele en wat Hopman ‘Amerikaans Coca-Cola-achtig’ noemt, zoals liedjes van Bing Crosby en Frank Sinatra. Mariah Carey komt er bij haar niet in. Shuffle doet altijd een generale in een zorgcentrum. Hopman: ,,Prachtig als je de mensen dan heel hard ‘Stille nacht’ en ‘Let it snow’ hoort meezingen".

De kerstperiode is voor dirigente Carole Kroese altijd vroeg weg en laat thuis. Zij heeft maar liefst twaalf koren onder haar hoede, drie ervan hebben een kerstprogramma: Metamorfose, Take it Easy en Carole’s Koor. Dat laatste heeft ze al dertig jaar. Kroese: ,,Zingen is verhalen vertellen en als je zingt moet je dat met hart en ziel doen. Dat kan alleen maar als de mensen het goed hebben met elkaar. Als er binnen een koor onenigheid is, dan hoor je dat".

Elk koor heeft zijn eigen dynamiek, is wat uit het verhaal van beide dirigentes weerklinkt. Op basis daarvoor kiezen ze een programma met liederen. Kroese vat het mooi samen: ,,Elk koor moet stralen, ik kies liedjes die lekker comfortabel voelen en waarbij ze overeind blijven als er spanning is". Grote kans dat wie bij een van haar koren komt luisteren ook zelf even kan kwinkeleren. Een compleet programma van alle optredende koren is te vinden op www.korenlint.nl.