• Eigen Foto

Koorbiënnale maakt vliegende start

HAARLEM Het openingsweekend van de Koorbiënnale bracht een grote variatie aan concerten, zangers en muziek. Na het openingsconcert vrijdag 28 juni, volgden zaterdag 29 juni de Hofjesconcerten en vulden vier topensembles uit het Noorden de St. Bavokerk. Tot en met zondag 7 juli zijn er door heel Haarlem en Amsterdam bijzondere concerten te beluisteren, waarvan er verschillende al zijn uitverkocht. 

Een aantal concerten is inmiddels al uitverkocht. Voor de première van Aniara in de Toneelschuur op woensdag 3 juli zijn geen kaarten meer, wel zijn er nog een aantal beschikbaar voor de twee voorstellingen op donderdag 4 juli middag en avond. 
Wie Voces8 (zie foto) wil horen zingen, moet er snel bij zijn. Het concert samen met de dansers van Codarts op 5 juli is uitverkocht en ook de masterclass die het ensemble op 6 juli geeft zit vol. Er zijn nog wel enkele kaarten voor het Hemels Uurtje op donderdag 4 juli (aanvang 17.30 uur), waarin de strak getimede stemmen van het Britste ensemble vernieuwende nummers brengen. Mocht je daar geen kaarten meer voor kunnen bemachtigen, dan zijn er nog twee Hemelse uurtjes. Wishful Singing brengt aanstaande zondag 30 juni een combinatie van engelenzang en duistere orgelklanken. Vrijdag 5 juli zingen de Spaanse, Franse en Italiaanse zangers van Chet Nuneta een wereldse mix van traditionele en hedendaagse muziek. Alle Hemels Uurtjes vinden plaats in de Nieuwe Kerk in Haarlem en beginnen om 17.30 uur.

De inmiddels befaamde Korennacht is ook deze editie erg populair. Voor de fietstocht langs geheime locaties waar men mooie kleine concerten kan beluisteren, zijn nog maar een aantal kaarten beschikbaar. De workshop die het London Community Gospel Choir geeft op 6 juli is vol. Het gospelensemble is die avond nog wel te horen in de première van Gospel Baroque: een muzikaal spektakel samen met barokorkest Holland Baroque. 

Voor wie liever buiten geniet van muziek, zijn de Woodbirds-concerten een aanrader. In een tent op landgoed Kennemerroode staat op woensdag 3 juli Vocal Group Maze, die een mix brengt van eigen repertoire en aanstekelijke covers van BLØF tot Bach en Rammstein. Eerder die dag wordt de tent omgetoverd tot een bos vol olifanten en een Amerikaanse prairie, tijdens het familieconcert met Wishful Singing. Op 4 juli vullen de zangers van het jonge professionele kamerkoor Laurens Collegium de tent met een verfijnd a capella concert.