Koninklijke onderscheiding voor Fransje Smit

HAARLEM Fransje Smit-Scalongne (76), voorzitter van het Symfonie orkest Haerlem, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Burgemeester Jos Wienen reikte haar de bijbehorende versierselen uit na afloop van het concert ter gelegenheid van het tachtigjarig bestaan van het Symfonie Orkest Haerlem op zondag 25 november. Smit kreeg de onderscheiding toegekend vanwege haar grote en langdurige vrijwillige inzet. "Zij is inmiddels vijftien jaar een drijvende kracht achter het Symfonie Orkest Haerlem. In 2005 werd Fransje Smit voorzitter van dit Haarlemse muziekgezelschap, één van de drie grote amateurorkesten in de regio Zuid-Kennemerland. Die functie vervult zij op een wijze die uitstijgt boven wat normaal van een voorzitter mag worden verwacht. Smit weet als geen ander de juiste voorwaarden te creëren om de kwaliteit van het orkest en het speelplezier van de orkestleden op het gewenste niveau te brengen en te houden".
Gedurende bijna tien jaar was Fransje Smit ook als vrijwilliger actief voor de Hospice Groep Haarlem en omstreken. Als zorgverlener aan bed bood zij steun aan terminaal zieke mensen en hun naasten.