• Heb je de hele afstand over het luchtkussen afgelegd en mis je in de finale net het touw van de bel.

    Henk van Ommeren

Kolkfestival in Spaarndam

SPAARNDAM Bij het traditionele Kolkfestival in Spaarndam draaien de spel activiteiten om zo lang mogelijk te voorkomen dat je in het water valt. Echter uiteindelijk was het afgelopen weekend geen straf als dat toch gebeurde bij dit warme weer en eindigden ook de winnaars in het water. Al bijna twintig jaar organiseert de Stichting Dorpsfeest Spaarndam twee grote evenementen. In september is dat het vijf dagen durende zomerfeest. In de zomer, vlak voor de start van de vakanties, is er in en rond de Kolk in Spaarndam-West een water spektakel.

Henk van Ommeren

Na een Oecumenische kolkviering bij de muziektent op de Westkolk kon het water spektakel beginnen. Het eerste onderdeel was de waterrun voor de jeugd. Een spel waarbij de jongeren zo snel mogelijk over een luchtmatras van ruim 10 meter moeten rennen en proberen een klok te luiden. Het tweede onderdeel was het Ponderslaan voor de jeugd. Ponderslaan, het centrale onderdeel van de festiviteiten, is een spel wat lange tijd geleden is ontstaan toen schippers in de kolk moesten wachten tijdens het schutten. Om toch iets te doen gingen de scheepsmaten op de boegspriet staan om te proberen een ander met een kussen daarvan af te slaan. Nieuw dit jaar was het Nederlandse kampioenschap slagboom hangen. Een onderdeel met een knipoog naar de acht jarige Spaarndamse Sofie. Begin mei hield zij even de slagboom bij de Grote Sluis vast, maar dorst daarna niet meer los te laten. Het gevolg was dat zij korte tijd boven het wegdek hing. Met deze actie bereikte zij zelfs het wereldnieuws.

Angst om los te laten tijdens het Kolkfestival is er niet. De jonge deelnemers hangen vlak boven het water. Omdat de bedoeling was zo lang mogelijk te blijven hangen moesten zij wel sterke armen hebben. Het slotakkoord was het Nederlandse kampioenschap Ponderslaan voor senioren. Blijven staan op de balk was best lastig voor veel deelnemers. Het echte feest begon pas hierna met redelijk veel drank, eten en een optreden van dj Jeroen.